BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán-csomag: Mindenhol másként fáj

Az idén még romlik a költségvetés strukturális egyenlege, de a reformokkal és a zárolásokkal 2012-től már javulhat. A gyógyszerkassza és a közösségi közlekedés kerül a legerősebb prés alá.

Különböző területeken eltérő mértékkel vág a Széll Kálmán-terv által működésbe hozni tervezett kormányzati „fűnyíró”. A 2011-es költségvetési előirányzatokkal összevetve kiderül: a gyógyszerkassza több mint harmadát vonná el a kabinet, jelentős arányú a megtakarítás a közösségi közlekedés és a foglalkoztatási kiadások terén, ehhez képest a felsőoktatás „megússza” tíz százalék alatti nadrágszíjhúzással.

A cikkhez tartozó jegyzet itt olvasható!

Nem meglepő tehát, hogy egészségügyi szakemberek kivétel nélkül úgy vélekedtek: a kormánytervekben szereplő, 120 milliárd forint körüli megtakarításra nem látnak lehetőséget a gyógyszerkasszában, alapos racionalizálással is maximum 40-50 milliárdot lehet megspórolni. Egyelőre az is kérdéses, az idősek utazási kedvezményének megőrzésével hogyan lehet 60 milliárdot „szorítani” a közösségi közlekedés finanszírozásán. Igaz, e megtakarításnak egy része a MÁV jelenleg 300 milliárd forintot közelítő adósságának a „semlegesítéséből” adódna.

Gyógyszeripar: ekkora megtakarítás nem jöhet össze!

A konkrétumok hiánya nemcsak az elemzőket, hanem Brüsszelt is zavarja, az Európai Bizottság pénzügyi biztosának a szóvivője ugyanakkor ígéretesnek nevezte a csomagot, a magyar iparkamara pedig üdvözölte, hogy a természettudományos és műszaki képzés szerepét növelné a kabinet.

A cikk folytatása itt olvasható!

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.