BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sokkoló szinten a brit munkanélküliség

Nagy-Britanniában a munkanélküliek száma 2,53 millióra emelkedett a január végével zárult három hónapban, ez a legmagasabb szint 1994 óta.

Az országos statisztikai hivatal (ONS) közlése szerint a brit munkanélküliségi ráta jelenleg 8 százalékos, a legmagasabb 1996 óta. További rekord magasságot ért el a 16-24 év közötti fiatalok körében feljegyzett munkanélküliség, amely ebben az időszakban 0,8 százalékkal nőtt és 20,6 százalékot ért el.

David Cameron miniszterelnök szerint a fiatalok munkanélküliségére vonatkozó adatok lehangolóak. David Kern, a Brit Kereskedelmi Kamara vezető közgazdásza megismételte azt a prognózist, amely szerint a nagy-britanniai munkanélküliek száma a következő 12-15 hónap folyamán valószínűleg 2,65 millióra emelkedik majd - tudósít a BBC.

Ugyanakkor London szerint a munkaügyi helyzet vegyes képet mutat, mivel jelenleg többen dolgoznak, mint az előző felmérés idején és kevesebben folyamodtak munkanélküli segélyért. Az állami szektorból összesen mintegy 45 ezer főt bocsátottak el a január végéig tartó három hónapban, miközben a magánszektor 77 ezerrel emelte az állások számát.

Az ellenzék munkaügyi szakértője ugyanakkor úgy látja, hogy a magánszféra nem emeli elég gyorsan az állások számát ahhoz, hogy ellensúlyozni tudja a közszférában végrehajtott leépítéseket. A szakszervezeti tanács (TUC) főtitkára sokkolónak nevezte a munkanélküliségi adatot, hiszen a 17 éve nem látott negatív rekordot egy évvel a válság hivatalos lezárulása után érte el Nagy-Britannia.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.