BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Széll nélkül Széchenyi sincs

Az angol nyelvű Széll Kálmán-terv kimondja: veszélybe kerülhetnek az EU-források, ha hazánk tovább halogatja a szerkezeti reformok megvalósítását.

Az Új Széchenyi-terv lebénulásához, az uniós források megvonásához vezetne az, ha hazánk tovább odázná a szerkezeti reformok megvalósítását, és így nem kerülnénk ki a túlzottdeficit-eljárás alól – ez az egyik megállapítása annak az angol nyelvű dokumentumnak, amelyet a nemzetközi piacok számára készített a kormány a küszöbönálló megtakarítási lépésekről.

Az elemzés nemcsak abban tér el a megszokottól, hogy elismerően említi meg a 2009-es kiigazításokat, hanem abban is, hogy több részlettel szolgál a várható döntésekről. Ezek közé tartozik, hogy a jövőben a szociális segélyek összege nem érheti el a minimálbért, megszűnik a hozzátartozók ingyenes utazása, sőt, az elemzés kilátásba helyezi a kisebb települési önkormányzatok radikális centralizációját is.

Bár a Széll Kálmán-terv angol nyelvű változata sem nevezhető szószátyárnak, a 65 év felettiek ingyenes utazásának kivételével a további kedvezményeket a jövőben a közlekedési társaságoknak kell kigazdálkodniuk, ez elsősorban a diákok kedvezményes közlekedése terén vetít előre szigorításokat. A jelenleg 343,5 milliárd forintos gyógyszerkasszánál pedig 2014-re 120 milliárd forintos megtakarítást akar elérni a kormány – hogy miként, az még mindig a jövő zenéje.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.