BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A legsanyarúbb helyzetből leszünk Európa éllovasa?

Nem javult a foglalkoztatási helyzet tavaly, és Magyarország az Európai Unió rangsorában az utolsók közt kullog. Egyre többen dolgoznak részmunkaidőben, de 20 százalékuk azért teszi, mert nem talál másmilyen állást. Már alacsonyabb bérért is dolgoznának a munkanélküliek - ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Munkaerő-piaci helyzetképéből.

Magyarországon az egyik legrosszabb a foglalkoztatási helyzet az Európai Unióban (EU) – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss elemzésében. Hazánkban a 15-64 év közötti népesség foglalkoztatási aránya tavaly átlagosan 55,4 százalékon alakult. A férfiak foglalkoztatási aránya „kiugróan” alacsony, 60,4 százalék, míg a nők az 50,6 százalékos arányukkal az alsó harmadban vannak. A 10,9 százalékos munkanélküliségi ráta 1,6 százalékponttal haladja meg az EU átlagot – emeli ki a KSH.

Tavaly 3,78 millió foglalkoztatott volt Magyarországon a „Munkaerő-felmérés” alapján, amely megegyezik az egy évvel korábbi adattal. A foglalkoztatottságban jelentős, 8,6 százalékpontos lemaradással rendelkezik hazánk.

A kormán konvergencia programja alapján, még a „konzervatív” forgatókönyv szerint is több mint 4 millióan dolgoznak majd 2015 végére. A „dinamikus” pálya szerint az időszak végére a foglalkoztatottak száma meghaladja majd a 4,2 millió főt. Matolcsy György azonban elismerte, hogy 2014-ig a 300 ezer új munkahely legalább fele közmunkaprogramból származik majd. A kormány 10 év alatt 1 millió új munkahely megvalósítását tervezi.

A KSH jelentésében az áll, hogy a fiatalabb férfiak foglalkoztatási rátája romlott, míg a nőké összességében emelkedett. A foglalkoztatottak száma összességében nem változott, de struktúrájában átrendeződés figyelhető meg. „2010-ben a létszámleadó ágazatok között szerepelt az igen jelentős foglalkoztatási súlyt képviselő kereskedelem, gépjárműjavítás is. A létszámnövekedés a költségvetési szféra túlsúlya jellemezte ágazatokra koncentrálódott, ami vélhetően a közfoglalkoztatási programoknak volt köszönhet” – áll a KSH elemzésében.

Tavaly az összes foglalkoztatott majdnem 6 százaléka dolgozott részmunkaidőben, és közel 20 százalékuk azt mondta, azért dolgozik ebben a formában, mert „nem talál teljes munkaidős állást”. Tavaly már 220 ezren dolgoztak részmunkaidőben, 10 ezerrel többen, mint egy évvel korábban. 2008-ban még csak 180 ezer munkavállalót foglalkoztattak ebben a formában.

A tavalyi 11,2 százalékos munkanélküliség csupán 0,9 százalékponttal marad el az 1993-as csúcsponttól. A KSH elemzői három tényezőre vezetik vissza a magas számadatot. „A nyugdíjkorhatár fokozatos emelése hatott a munkaerő kínálati oldalára, miközben a keresleti oldalon még nem jelentkezett igazi élénkülés” – állapítják meg. Vagyis, a munkaerő tovább marad aktív, azonban nem biztos, hogy lesz munkaerő, aki foglalkoztatja is.

„A munkanélküli-ellátó rendszer átalakítása aktívabb munkaerő-piaci jelenlétet követel meg a korábban inaktívnak számítók egy részétől is” és „a munkájukat elvesztőket egyre kisebb arányban fogadja be a szociális, illetve a társadalombiztosítási rendszer, így azok tartósan álláskeresők maradnak” – írja a KSH.

A legmagasabb a fiatalok, a 15 és 24 év közöttiek munkanélküliségi aránya, amely meghaladja a 26 százalékot. A korosztály munkaerő-piaci jelenléte alacsonya, és a jelentős az aránya az „alacsony iskolai végzettséggel” rendelkezőknek, és az „oktatásból a képzés befejezése nélkül” kilépőknek. Ez a korcsoport munkatapasztalattal nem rendelkezik, vagy csak alig – írja a KSH.

Az elemzés rámutat, hogy „az éves átlagban 474,8 ezer munkanélküli közül 380,3 ezer 8 éven belül veszítette el a munkáját (többségük, 358,8 ezer fő alkalmazott volt), 34,1 ezren 8 évnél régebben folytattak utoljára jövedelemszerző tevékenységet, 60,4 ezren pedig még soha nem dolgoztak. Azok közül, akik 8 éven belül veszítették el a munkájukat 107,9 ezren (28 százalékuk) korábban a feldolgozóiparban dolgoztak”.

Az elemzés megállapította, hogy a munkavállalók hajlandóak alacsonyabb bérért is dolgozni, jelentős munkaerő-piaci „túlkínálat” esetén. A háztartások közel 11 százalékának legalább egy tagja munkanélküli volt 2010-ben, a 15 éven aluli gyermeket (is) gondozó háztartások munkanélküliségi érintettsége pedig 15,5 százaléknak felelt meg. (2008-ban – azaz a válság kirobbanása előtt – a háztartások érintettsége nem érte el a 8 százalékot, amihez képest az életszínvonal kedvezőtlenebb alakulásához mindenképpen hozzájáruló elmozdulás történt.)

A határozatlan időre szóló munkaszerződések az 1999-es évi szintre estek vissza: 3 millió fő alá. Határozott idejű munkaszerződéssel viszont egyre többen dolgoznak, a 2009-es 280 ezerről 320 ezerre emelkedett a létszámuk. Ez jelezheti a munkáltatók tevékenységének – saját megítélésük szerinti – jövőképét övező kockázatokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.