BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Államcsődök söpörhetnek végig az euróövezeten

Görögországnak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint át kell ütemeznie adósságát - írta nemrég a Spiegel. Az IMF tagadta, hogy ez lenne az álláspontja. A piaci szereplők azonban egyre biztosabbak abban, hogy Görögország államcsődöt jelenthet.

A hétvégén a német Der Spiegel újság azt írta, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Görögországnak át kell ütemeznie adósságát. Az újság anélkül közölte a hírt, hogy bárkire is hivatkozna.

Az IMF szóvivője a Reuters hírügynökségnek az eset után azt mondta, hogy a Valutaalap támogatja a görög kormányt, amely szerint nincs szükség az államadósság átalakítására. Antonio Borges, az IMF európai igazgatója korábban azt mondta, hogy „a görög adósság fenntartható”.

George Papandreou, görög pénzügyminiszter még szombaton egy konferencián úgy nyilatkozott, hogy „egyáltalán nincs esélye a görög államadósság átstrukturálásának”. Hozzátette: azok az emberek, akik erről beszélnek nem értik meg, hogy ennek költségei jóval meghaladják az előnyöket.

A piacok Görögország csődjét árazzák, és az árazások abba az irányba mutatnak, hogy erre a sorsra kerülhet Portugália és Írország is, tekintettel arra, hogy a befektetők megszabadulhatnak a kötvényeiktől, és a szavazók nyomására az országok elállnak a megszorításoktól.

Görögország államadóságának átütemezése 2013 végén, vagy talán előbb is bekövetkezhet – mondta Marie-Anne Allier, a párizsi Amundi Asset Management, Európa harmadik legnagyobb befektetési csoportjának euróövezeti részlegének vezetője. Ha Görögország átüzemezi adósságát, akkor Portugáliának és Írországnak nagyon nehéz lesz egy szigorú megszorító-csomagot végrehajtani, és közben elkerülni az adósság átütemezését – vélekedett a közgazdász a Bloombergnek adott interjújában. „Ez egy dominóeffektus” – tette hozzá.

Március 25-én az euróövezet vezetői megállapodtak az Európai Stabilitási Mechanizmusról (ESM). A 2013 közepétől hatályos válságkezelési terv az EFSF-et váltja, amely egy átmeneti alap. A kölcsönt előbb az ESM-nek kell visszafizetni, és csak utána a kötvénytulajdonosok pénzét. Ennek keretében a kötvénytulajdonosok „hair cut”-ok, vagyis veszteségek elkönyvelésére kényszerülhetnek.

Az államadósság törlesztésének leállása esetére köthető biztosítás felára a perifériális euróövezeti államokban emelkedett. A portugál 5 éves CDS felár április 1-jére 568 bázispontra emelkedett, amely azt mutatja, hogy 39,4 százalék az államcsőd esélye az időszakban. Görögország CDS felára 986 bázispontot mutatott ugyanekkor, amely azt jelzi, hogy az ország 57,4 százalékos valószínűséggel nem fogja időben visszafizetni kötelezettségeit.

A Standard & Poor’s leminősítette a múlt héten Írországot, Portugáliát és Görögországot is. Az S&P azzal indokolta a döntést, hogy az ESM keretében valószínűleg csak úgy juthatnak hitelhez, ha átütemezik adósságukat (de facto államcsődöt jelentenek).

A portugál kötvényhozamok 10 napja folyamatosan emelkednek; a Fitch Ratings „BBB-”, a legalacsonyabb még befektetésre ajánlott kategóriába minősítette le az országot. A kötvényhozamok azért is nőttek, mert felerősödött a kockázat, hogy az ibériai ország akkor is fizetésképtelen lesz, ha elfogadja a pénzügyi mentőcsomagot. Nicola Marinelli, a Glendevon King Asset Management euróövezeti vezetője azt mondta, hogy a megszorítások és a fizetésképtelenség közötti választás egy veszít-veszít stratégia. „Az euróövezet vezetői úgy gondolják jobb megvárni, hogy mi történik, azonban a piac gyűlöli a bizonytalanságot” – emelte ki a közgazdász.

Simon Smith, az FxPro londoni közgazdásza azt mondta, hogyha a kötvénymenedzserek Görögországban veszteségek elkönyvelésére kényszerülhetnek az ESM keretében, akkor visszafoghatják a portugál és ír kitettségeiket. Portugália német kötvények feletti hozamfelára 517 bázispontot mutat, amelyre az év elején mért 364 bázispontról emelkedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.