BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az első pofon Washingtonnak

Komoly zavart okozott a világ tőzsdéin, hogy az Egyesült Államok adósbesorolását negatív kilátással látta el a Standard & Poor’s hitelminősítő.

Negatív kilátással látta el az Amerikai Egyesült Államok AAA adósbesorolását a Standard & Poor’s. A világ vezető gazdaságának minősítése továbbra is első osztályú, de a kilátás lerontása azt jelenti, hogy a megfelelő lépések nélkül leminősítést kaphat. Bár elkapkodottnak aligha nevezhető, a piacokra jelentősen hatott a tegnap délutáni hír. A lépés következtében azonnal jelentősen gyengült a dollár valamennyi jelentős valutával szemben, és a nyugati országok tőzsdeindexei is több százalékkal estek. A piaci megrázkódtatás annak ellenére elkerülhetetlen volt, hogy már sok elemző régóta logikusnak tartotta, hogy a minősítők hozzányúljanak az USA besorolásához.

Az európai adósságválság, és az Egyesült Államok államadósságának besorolásának kilátásának megváltoztatása is hozzájárult ahhoz, hogy a tőzsdék lefelé kanyarodjanak. A devizapiacot is megrázták az események.

Bár ez az első alkalom, hogy tényleges lépésben testesült meg a hitelminősítők véleménye, már több figyelmeztetést is küldtek korábban az amerikai kormányzatnak. Különösen erősen kritizálta Kína az amerikai besorolás érinthetetlenségét, noha az ázsiai gazdaság vált az utóbbi évtizedben a legfőbb szereplővé az amerikai állampapírpiacon. Az USA államkötvényei jelenleg alacsony hozamának emelkedése érzékenyen érintené a kínai tartalékok értékét.

Az AAA minősítéssel rendelkező többi államhoz képest az Egyesült Államok államháztartási hiánya jelentős, adósságállománya emelkedő – figyelmeztetnek a Standard & Poor’s szakértői, akik szerint az ország ezzel kapcsolatos politikája nem világos. Az USA államadóssága a GDP 100 százalékát közelíti, és valószínűleg legkésőbb jövőre el is éri, amennyiben drasztikus lépéseket nem tesznek ez ellen. Hiába indult ugyanis növekedésnek az amerikai gazdaság 2010-ben, a költségvetési deficit magasan ragadt. A tegnapi lépést kommentálva azonban úgy fogalmazott az S&P szakértője, jelenleg legalább egyharmadnyi valószínűséget adnak neki, hogy két éven belül le kell rontaniuk az Egyesült Államok besorolását.

Úgy tűnik tehát, hogy a Barack Obama amerikai elnök által nemrég bejelentett, középtávon négyezer milliárd dolláros kiigazító csomag nem bizonyult elég meggyőzőnek a piacok számára. Egyelőre nincs egyetértés a demokraták és a republikánusok között a konszolidáció mikéntjét illetően, amit a hitelminősítő hiányol. Az amerikai rendszerre jellemző adósságplafon megemelésében is csak hosszas huzavonát követően tudtak megegyezni a két párt képviselői, kis híján megbénítva a közigazgatást is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.