BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Görögország: 2015-re egy százalék alatt lesz a deficit

Jeórjiosz Papandreu görög kormányfő pénteki athéni sajtótájékoztatóján bejelentette, az országnak nem lesz szüksége az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kapott kölcsön átütemezésére. A kabinet nyilvános ülésen tárgyalt meg a költségcsökkentő intézkedésekről. A kormány vállalása szerint 2015-re egy százalék alá szorítják a büdzsé hiányát.

A kormány közép távú fiskális tervei alapján 22 milliárd eurót vágnak le az államháztartás költségvetési oldaláról 2015-ig. A bevételeket állami épületek értékesítésével növelné a kormány: ebből 2013-ig 15 milliárd euróval számolnak.

Görögország 2010-ben 110 milliárd eurós mentőcsomagot kapott a nemzetközi szervezetektől, hogy elkerülje az államcsődöt. A görög költségvetési deficit 2009-ben elérte a GDP 15,4 százalékát.

A kölcsönnel a kormánynak költségcsökkentési intézkedéseket is garantálnia kellett. Jeórjiosz Papandreu szerint Görögország tudja tartani azt a célt, hogy 2014-ig három százalék alá csökkentik a deficitet. A kormány saját vállalása pedig az, hogy e hiány 2015-ben egy százalék alá csökken. Idén ez az arány még a GDP 7,4 százalékára rúghat, s a célt már az első negyedévben sem sikerült tartani: „mindössze” 1,4 milliárd euró hiányzott hozzá. A tervek szerint 2014-re a kiadásokat a GDP 44 százalékára csökkentik a 2009-ben regisztrált 53-ról.

A kormányprogram részleteit a jövő hónapban részletezi a kabinet a parlament előtt. A kormányfő korábbi nyilatkozata szerint nem csak az ország gazdasági, hanem politikai és szociális problémáit is meg szeretnék oldani. Az egyik görög napilap értesülése szerint a kormány eladná a görög távközlési és energia szolgáltató állami részesedését, amelyből 50 milliárd euró folyna be 2015-ig.

A görög pénzügyminiszter április elsején elismerte, hogy az ország 2010-es hiánya valóban több lehet a kormány által publikált 9,4 százaléknál. Az adatokat jelenleg is vizsgáltja az unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.