BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kint lesznek a vízből az önkormányzatok?

Hónapokon belül lejár az önkormányzati kötvények felének törlesztési moratóriuma

Drasztikusan megugrik az idén az önkormányzatok adósságállománya. Lejárnak ugyanis azok a többéves moratóriumok, amelyeket a kötvénykibocsátás utáni törlesztésre kaptak a települések, döntő többségben 2007–08 körül.

Már akkor sokan figyelmeztettek: baj lehet, ha eljön a visszafizetés ideje, különösen ott, ahol a pénzt nem megtérülő befektetésekre, hanem látványberuházásokra vagy működésre használták fel. Most itt az idő: a Pricewaterhouse-Coopers kimutatása szerint csak ebben az évben a kötvények 45 százalékát el kell kezdeni törleszteni. S ha ez nem lenne elég, a devizaárfolyamok is megugrottak – a kötvények kilenctizedét ebben bocsátották ki.

Ez pedig rendkívül nagy bajba sodorhatja az önkormányzatokat, hiszen az eladósodottság szintje már így is magas. A teljes adósságállomány közel háromszorosa a hat évvel ezelőttinek, s az emelkedés üteme is dinamikus: a terv szerint csak az idén 370 milliárd forinttal lesz több kötelezettség, mint 2010 végén. Pedig már a tavalyi adatokat is alultervezték, akkor több mint 125 milliárddal lett nagyobb az adósság, mint amenynyit eredetileg vártak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.