BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Összevissza beszél az NGM

"Nem csökken 2012-ben a nettó bér a közszférában" - adott közzé cáfolatot a Nemzetgazdasági Minisztérium, ezen állításukat viszont 2011-re vonatkozó KSH adatokkal igyekeznek alátámasztani.

Mint arról tegnap mi is beszámoltunk, Matolcsy György tegnap úgy fogalmazott "a konvergenciaprogramban nem szerepel az, hogy nem emelkednek a bérek a közszférában". Csakhogy a program magyar nyelvű verziójában, a 2012-es folyamatok elemzésénél az szerepel, hogy „a közszférában nem emelkednek az illetmények”. Ezt az állítást igyekezett cáfolni a Nemzetgazdasági Minisztérium a csütörtökön közzétett nyilatkozatában, amelyben azonban címen kívül sehol nem esik szó a 2012-es bérek alakulásáról, ezzel szemben 2011-re vonatkozó KSH adatokkal bizonyítják a béremelkedés tényét. A közlemény szövege teljes egészében alant olvasható.


"Szemben az FN.hu oldalán ma megjelent cikk állításával, 2011-ben összességében emelkedtek a közszféra bérei: a bruttó 293 000 forint feletti keresettel rendelkezők esetében az arányos egykulcsos személyi jövedelemadó rendszer bevezetése, a bruttó 293 000 forint alatti keresetűeknél pedig a bérkompenzáció miatt.

A KSH által megjelentetett a bérekre és a foglalkoztatottságra vonatkozó legfrissebb adatok szerint 2011 februárjában nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek jelentősen, 4,8%-kal emelkedtek, amelyre 2010 éve eleje óta nem volt példa. A közszféra bruttó bérei éves alapon 4,6%-kal nőttek februárban.
 
A Széll Kálmán Terv Konvergencia Programjában a bérekről szóló kitétel a bruttó keresetekre vonatkozóan fogalmaz meg célkitűzéseket, a 33. oldalon pedig az olvasható: „A szuperbruttósítás fokozatos kivezetése a nettó kereseteket növeli”."

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.