BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elkerülik az ítélet napját? - Zavar Dublinban

Patrick Honohan, az ír központi bank elnöke kijelentette, Írország el fogja kerülni a gazdasági "ítéletnapot", miközben egy prominens közgazdász professzor szerint elkerülhetetlen a 85 milliárd eurós uniós hitel átütemezése.

Honohan Morgan Kelly közgazdászprofesszorra hivatkozott, akit Doktor Végzetnek neveznek Írországban. Kelly azt írta az Irish Times című lapban, hogy "Írország elnyúló és kaotikus csőddel" szembesül. Honohan viszont kijelentette:"olyan terven dolgozunk jelenleg, hogy amely – ha a gazdasági növekedés megfelelő –, egyértelműen a fenntartható útra tereli majd az adósságot. A jegybankár ugyanakkor a Bloomberg jelentése szerint elismerte, hogy "ha a dolgok nem mennek jól, akkor sokkal nehezebb lesz a helyzet".

Az ír központi bank vezetője az ország súlyos adósságválsággal néz szembe, amelyet az európai partnerekkel összhangban kell menedzselni. Mint mondta, a jelenlegi várakozások igen alacsony gazdasági növekedést jeleznek, ugyanakkor – fogalmazott Honohan – Dublin számos kártyát tart talonban, amelyeket a megfelelő időben kell kijátszani.

2014-re a GDP 116 százalékát teszi majd ki az ír adósság, Morgan Kelly szerint az ország gazdasági romlásba dől, amennyiben nem kéri az átütemezést, és ha nem csökkenti nullára fiskális deficitjét. 

A kormány egyébként nem egységesen nyilvánul meg a kérdésben, mert már a miniszterelnök nem tett említést az átütemezésről, Pat Rabbitte energiaügyi miniszter egy interjúban azt mondta, reméli, hogy a "büntető jellegű", 5,8 százalékos kamatot mérséklik majd az eurózóna pénzügyminisztereinek e hónapban esedékes találkozóján. Eoin Dorgan, az ír pénzügyminisztérium szóvivője viszont valószínűtlennek nevezte ezt az elképzelést és hangsúlyozta, hogy Írország a tervezett ütemterv szerint fizeti vissza a hitelt.

A helyzetet egyébként tovább nehezíti a görög válság, hiszen ha Athén a feltételezések szerint átütemzést kér, akkor szinte biztos, hogy Írországban is felerősödnek majd az ilyen jellegű hangok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.