BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eurókötvényeket dob piacra az ÁKK

Az Államadósság Kezelő Központ megbízást adott a Deutsche Bank, az ING és a UniCredit pénzintézeteknek egy euróban denominált benchmark magyar államkötvény kibocsátására – tette közzé a központ a honlapján. Hazánknak a következő években többmilliárd eurónyi kötvényadóssága válik esedékessé.

A 2019 januárjában lejáró állampapírok hozama 280 bázisponttal magasabb, mint a piaci irányadó hozam – mondta a Bloombergnek az egyik megbízott pénzintézet munkatársa. Az ÁKK Zrt. – a közlemény szerint - a befolyó összeget általános finanszírozási célokra használja fel.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az államadósság-kezelő az idén összesen 4 milliárd eurónyi devizaforrást kíván bevonni, és ennek háromnegyedét az elmúlt hónapokban már teljesítette is. Március 24-én 3 milliárd dollár értékű tízéves futamidejű dollárkötvényt sikerült eladni 6,375 százalékos fix kamattal, és ugyanezen a napon elkelt 750 millió dollár értékű 30 éves hitelpapír is 7,625 százalékos kamattal.

Az aukción kiemelkedő volt az érdeklődés, a háromszoros túljegyzés miatt csak 3,1, illetve 3,3 százalékponttal lett magasabb a hozam, mint a hasonló futamidejű amerikai állampapíroké, vagyis a felár kisebb lett az előre jelzettnél.

A mostani eurókötvény kibocsátással a kormány gyakorlatilag ezt a sikert próbálja meglovagolni. A következő másfél két évben hozzávetőleg ötmilliárd eurónyi kötvény jár le. Buzás László, az ÁKK vezérigazgató-helyettese szeirnt további devizakötvény kibocsátás idén már nem várható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.