BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Athén már most fizetésképtelen a neves gazdasági intézet szerint

Németország vezető közgazdasági intézetének az Ifo-nak a szakemberei szerint Görögországnak nincs értelme további kölcsönt nyújtani, vagy a jelenlegit átütemezni, hiszen az államnak nem egyszerű likviditási problémái vannak, hanem már most is fizetésképtelen. Eközben napvilágot láttak az első negyedéves adatok a gazdaság növekedéséről, amelyek még a kormány várakozásaitól is elmaradtak.

Hans-Werner Sinn, a német Ifo intézet elnöke egy német napilapnak nyilatkozva úgy fogalmazott Görögország esetében egyszerűen a hitel átstrukturálása semmit nem eredményezne, tekintettel arra, hogy az államnak nem pusztán likviditási problémáik vannak, hanem már most is fizetésképtelen.

Clemens Fuest, elismert közgazdász is felhívta arra a figyelmet, hogy az átütemezés csak késlelteti a csődöt, elkerülni nem tudják. Ha a görög államadósságot nem tudják értékesíteni, akkor nincs értelme további erőfeszítéseknek. Sinn ugyanakkor nem osztotta az Európai Központi Bank azon félelmét, hogy egy esetleges államcsőddel a bankrendszer is összeomolhat. Szerinte a piacok már egy jó ideje körülbelül 40 százalékkal leárazták a görög állampapírokat. Mint mondja, a piacok már rég felismerték, amit a politika még nem akar. A bankok már tettek óvintézkedéseket, mindemellett Wolfgang Schäuble szorgalmazta, hogy az Európai Unió a kormány intézkedéscsomagja mellett bankmentő tervet is fogadjon el.

Azt Fuest is elismerte, hogy a bankrendszeren segíteni kell, egy esetleges központi kompenzáció mérsékelné a befektetők veszteségét. Megszabhatnák például, hogy kötvényeik értékének 50 százalékát megkapják. Minden esetre azt nem tartja elképzelhetőnek, hogy a papírok lejáratának meghosszabbítása megoldás lenne Görögország számára.

Mindeközben napvilágot láttak a görög gazdaság idei első negyedéves adatai, a GDP-növekedés az év első hónapjában még a kormány várakozásait is alulmúlta: előző év ugyanazon időszakához képest 5,5 százalékkal esett vissza a gazdaság, míg az előzetes becslés 4,8 százalék volt. Görögország gazdasági teljesítménye már a harmadik egymást követő évben csökken.

Az Európai Bizottság idén 3,5 százalékos gazdasági visszaesést vár a tavaly 4,5 százalékos mínusz után. Először 2012-ben várnak 1,1 százalékos emelkedést.

Eközben napvilágot láttak az első negyedéves adatok a gazdaság növekedéséről, amelyek még a kormány várakozásaitól is elmaradtak.FTD - Die Welt - Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.