BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre több a magáncsőd - Gondban a sógorok

A friss adatok szerint jelentősen nőtt a magáncsődök száma Ausztriában, a fizetésképtelenség elsősorban a középkorúakat sújtja.

Az osztrák hitelezők szövetségének a fizetésképtelenségek alakulására vonatkozó statisztikai adatai szerint a fizetésképtelenség leginkább a 40-59 korú embereket sújtja.

Az idei első félévben egy-egy fizetésképtelen osztrákra átlag 118 ezer euró összegű adósság jutott, a magáncsődök száma 2011 első felében 376-tal növekedett a tavalyi év azonos időszakához képest. A legnagyobb eladósodás azonban a 60 éven felülieknél figyelhető meg, az ORF által idézett adatok szerint közel száz eljárást kellett megszűntetni azért, mert a fizetésképtelenné váló állampolgároknak mozgósítható vagyonuk sem volt.

Sokkal jobb a helyzet az osztrák vállalatoknál. Az idei év kezdete óta ugyanis 219 vállalati csőd következett be, ez 40 százalékos csökkenést jelez. A múlt évben a legnagyobb összegű fizetésképtelenség az AE und E cégnél következett be, amely 227 millió euró összegű adósságot halmozott fel.

Egy korábbi felmérés megmutatta, hogy az osztrák polgárok tavaly kevesebb pénzt tettek félre, mint az előző évben. Erre az eredményre jut az osztrák nemzeti banknak (OeNB) a múlt év első háromnegyed évére vonatkozó felmérése. Az osztrák háztartások a tavalyi első három negyedévben az elkölthető jövedelmüknek mindössze 8,8 százalékát takarították meg. Ez az arány 2009-ben még 11,1 százalékos volt. A 2010 utolsó negyedére vonatkozó adatok még nem állnak rendelkezésre, de minden jel arra mutat, hogy a megtakarítások csökkenése a tavalyi év egészét tekintve is folytatódik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.