BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

FTD: Magyarországnak nem kéne Kína üres ígéreteiben bíznia

Ven Csia-pao kínai miniszterelnök európai útja során nagyvonalú segélyajánlatokat tett az EU-országoknak és ennek kapcsán nagy a lelkesedés. De jobb lesz vigyázni: a kínaiak ígéreteit többnyire nem követik tettek - írja a Financial Times Deutschland (FTD).

Az FTD szerint a kínai kormányfő nem beszélt arról, hogy Görögország szakadék szélén áll, illetve arról, hogy az euró válságban van, ám jelezte, "bizalommal van Európa gazdasági fejlődése iránt" és Kína az európaiak mellé áll az államadósságok hosszú távú vásárlásával. A lap utal arra, hogy kitörő örömmel fogadta, hogy Kína megígérte: "bizonyos összegben" magyar állampapírokat vásárol, az országot pedig stratégiai partnernek nevezte. Arra a kérdésre, vajon ideológiai kérdésekről is szó esett-e, Orbán csak annyit mondott "Mi Magyarországon megemeljük a kalapot Kína előtt."

Az FTD rámutat arra, hogy számos ipari állam cselekvési mozgástere korlátozott a növekvő állami eladósodottság miatt. Ez viszont kapóra jön Kínának, ahhoz, hogy sok kormány előtt a bajban segítőként mutatkozzék. Így történt, hogy Peking fél évvel ezelőtt milliárdos hiteleket ígért Spanyolországnak, Portugáliának és Görögországnak. A jelek szerint azonban a bejelentéseket alig követték tettek. Kína a pénzügyi válsághangulatban sokkal óvatosabban jár el, mint korábban. Míg korábban a kommunista ország válságsújtotta bankokba is befektetett és lenyelte a veszteségeket, mostanra jóval óvatosabbá vált Kína.

A Financial Times Deutschland cikke Magyarországhoz is szól. Szerinte a nem euróövezethez tartozó ország tanulhatna Spanyolországtól arról, hogy nem szabad minden ígéretet készpénznek venni. Januárban Ven azzal "udvarolt" a spanyoloknak, hogy ők "Kína legjobb barátai Európában",és "aktív szerepvállalást" ígért az adósság leküzdésében. Ám amikor José Luis Zapatero spanyol államfő büszkén bejelentette, Kína 9 milliárd dollár összegben spanyol államkölcsönt akar vásárolni, Peking hirtelen elhallgatott. Zapateronak rá kellett jönnie, hogy "kommunikációs problémáról" volt szó, az, hogy Kína ténylegesen mennyit fektetett be, ismeretlen. Ugyanez érvényes Portugáliára és Görögországra nézve, amelyeknek Peking szintén milliárdok folyósítására tett ígéretet.

Mint arról beszámoltunk, üzletről szólt a kínai miniszterelnök látogatása, amelyen tizenkét megállapodást írtak alá. A távol-keleti ország magyar államkötvényeket vásárol majd, a kínai állami fejlesztési bank egymilliárd eurós hitelkeretet nyit a kölcsönös befektetések előmozdítására, jelentős kínai vegyipari beruházás várható Magyarországon, amely az ázsiai állam gazdaságának egyik európai logisztikai központjává válhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.