BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelentősen növelte a költségvetési hiányt a Mol-ügylet

Akár négy százalékponttal is csökkenhetett tegnap hazánk államadóssága azután, hogy a kormányülésen döntöttek a második nyugdíjpillérből visszatérő vagyonban található állampapírok bevonásáról. A Mol-tranzakció eközben közel 500 milliárd forinttal növelte meg a 2011-es hiánycélt, így ehhez képest egyelőre csupán 61 százalékon áll a május végi deficit.

„Magyarország fordulóponthoz érkezett, a mai kormányülésen született döntéssel jelentősen csökkentettük hazánk államadósságát” – jelentette be tegnap Orbán Viktor miniszterelnök. Az adósságráta a kormány becslése szerint 81-ről 77 százalékra csökkent, miután a magánnyugdíjpénztáraktól az állami társadalombiztosításhoz visszatérők portfóliójában szereplő állampapírok – visszakerülve az állam tulajdonába – nem képeznek többé államadósságot. Orbán Viktor korábbi nyilatkozata szerint 1345 milliárd forintról van szó. A miniszterelnök azt is hangsúlyozta, hogy kilenc év után először történt ilyen irányú változás, a lépés mértékét pedig világrekordnak minősítette.

A későbbiekben a fennmaradó durván 1600 milliárd forintnyi vagyon értékesítése is megkezdődik. Ugyanakkor Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter arra utalt egy korábbi nyilatkozatában, hogy néhány, stratégiainak ítélt vállalatban meg is őrizheti frissen szerzett részesedését az állam. Ezzel viszont a bruttó adósságmutató nem javul, ugyanakkor a nettó mutató abban a pillanatban lecsökkent, amikor a nyugdíjvagyon az államhoz került. Erről azonban pontos adatokat csak augusztus közepén ismerhetünk meg, a jegybank előzetes pénzügyi számláiból.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közben módosította korábbi hiánypálya-előrejelzését, részben az eddigi tényadatok, részben pedig a hamarosan esedékessé váló Mol-tranzakció figyelembevételével. Ezzel együtt a tényleges év végi hiánycél 1184,2 milliárd forint lesz, ami közel 497 milliárdos növekedésnek felel meg, mindez azonban a Brüsszel szemében perdöntő eredményszemléletű mutatót nem érinti. Az új hiánycélhoz képest e hónap végére a deficit 90,9 százalékot ér el, s a harmadik negyedév végére 128,5 százalékra emelkedik. Ezek után, az év utolsó három hónapjában következik be a deficit visszaesése a hiánycél mértékére – jósolja az NGM.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.