BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsy nem érti a Bizottság aggályait

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Andor László foglalkoztatásért és Olli Rehn gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosoknak írt levelében fejezte ki aggályait az Európai Bizottság Európai Szemeszterben tanúsított eljárásával, különösen a magyar program értékelésének tartalmi elemeivel kapcsolatban.

A biztosoknak címzett levélben Matolcsy György hangsúlyozta: Magyarország számos ponton eltérően vélekedik a nemzeti reformprogramról és a konvergencia programról, mint a Bizottság. Mint írta, félrevezető a Bizottság jelentésében szereplő utalás a kötelező magánnyugdíjpénztári pillér eltörlésére, ugyanis a reform célja nem a költségvetési bevételek növelése, hanem a kötelező magánpillér negatív hatásainak elkerülése, és a teljes államháztartás hosszú távú fenntarthatóságának megteremtése volt.

Matolcsy György hozzátette: szintén hamis benyomást kelthet a Bizottság azon állásfoglalása, miszerint a költségvetési konszolidációt a magyar kormány az időszak végére ütemezi. A nemzetgazdasági miniszter a fentieken túl a levélben kitért az adórendszer átalakításának szükségességére, a foglalkoztatottság növelése érdekében tett intézkedésekre, és a 2011. évi költségvetési cél elérésének biztosítására is.

Matolcsy György ezen túlmenően sajnálatát fejezte ki azért, hogy a Bizottság nem élt a tárca által felajánlott párbeszéd lehetőségével, így a döntéshozóknak nincs kellő idejük felkészülni az Európai Tanács júniusi vitájára. Mint írta, véleménye szerint ez a megközelítés aláássa az egész eljárás hitelességét.

A levél magyar és angol nyelvű változata az alábbi linken olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.