BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A gazdaság egyetlen motorjából is fogy az üzemanyag

Az ipari termelés 2009 óta a leglassabb bővülési ütemet mutatja, illetve havi alapon visszaesett az ipar. Az exportpiac lassul, a belső kereslet pedig egyelőre nem tudja átvenni a növekedés motorját, így egyre nagyobb nyomás helyeződik a növekedési célokra.

Az ipari termelés 2,6 százalékkal növekedett májusban az előző év azonos időszakához képest munkanaphatástól megtisztítva, miközben a Bloomberg által megkérdezett közgazdászok előzetesen 6,5 százalékos bővülésre számítottak.

Negatív hír az is, hogy az előző hónaphoz képest (szezonálisan kiigazítva és munkanaphatástól megtisztítva) 0,8 százalékkal esett vissza az ipari termelés. A Bloomberg kiemeli, hogy az ipari termelési adat 2009 óta a leggyengébb.

Különösen kedvezőtlen hír, hogy az ágazat gyengén teljesít, ugyanis egyetlen húzóereje a magyar gazdaság kilábalásának az ipari export. Az európai beszerzési menedzserindexek lassulása valamint a nyugati költségvetési megszorítások valószínűsítik, hogy az exportvezérelt növekedés akadályokba ütközhet a következő hónapokban.

A magyar piac továbbra sem talál magára. A kormány adócsökkentésének köszönhetően mintegy 500 milliárd forinttal több maradhat idén a háztartásoknál, azonban ez egyelőre nem mutatkozik meg a fogyasztásban, ugyanis az stagnálást mutat. A stimulus elsősorban a magasabb jövedelmű rétegeknek kedvezett, míg az alacsonyabb jövedelműeket kedvezőtlenül érintette az adómódosítás.

A kedvezőtlen ipari adat egyes elemzők szerint leginkább a magas bázisnak köszönhető, mert tavaly májusban éves alapon 14,2, havi alapon pedig 6,1 százalékkal növekedett az ipar. „A lassulásához jelentős mértékben hozzájárul a magas 2010 májusi bázis, azonban érzékelhető egy lassulás is a nemzetközi felvevőpiacainkon” – írja Árokszállási Zoltán. Az Erste Bank közgazdásza kiemeli: „az áprilisi belföldi megrendelési adatok ugyan bizakodásra adtak okot, de az előzetes adatok alapján úgy tűnik, egyelőre még nem indulhatott meg a belföldi piacra termelő vállalatok jelentősebb termelés növekedése”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.