BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Apple-nek több készpénze van, mint az amerikai államnak

Érdekes fordulatot vett az amerikai adósság vita: a legfrissebb adatok szerint ugyanis az egyik legnagyobb amerikai cégnek, az Apple-nek több pénz áll a rendelkezésére, mint magának az Egyesült Államoknak.

Nem kell rögtön az feltételezni, hogy Barack Obama ezután Steve Jobbs irodájának ajtaján fog kölcsönért kopogtatni, de egy biztos, az Apple-vezér keze alatt több készpénz forog, mint az államok elnökének. A számítástechnikai vállalat készpénzállomány a biztonsági tartalékokat is figyelembe véve június végi adatok szerint 76,2 milliárd dollárra rúgott. Az amerikai pénzügyminisztérium hétfőn kiadott közleménye szerint az ország készpénzállománya 73,8 milliárd dollár. Ha a kormány elkölti ezt a keretet, akkor kiadásait kizárólag újabb hitelek felvételéből tudja fedezni, amelyet csak akkor vehet fel, ha a mostani adósságplafont megemelik.

Az összehasonlítás természetesen kissé abszurd, mégis az Apple és az amerikai köznyelvben csak Sam bácsiként (Uncle Sam) emlegetett amerikai állam párhuzamba állítása számtalan amerikai üzleti blog és újságcikk – például a Financial Post és a The Atlantic - témájává vált.

A Wall Street üzleti naplója, a Business Insider emellé még egy sokatmondó képet is közöl, amelyen Sam bácsi kopott kalapban és zakóban egy Bank of Amerika logóval ellátott bankautomatából vesz fel pénzt.

Nem ez az első alkalom, hogy a nemzeti adósságállomány a humor tárgyává válik az Atlanti óceán túlsó felén. Egy Remy Munasifi nevű repper például a republikánus és demokrata képviselők, az adósságról tartott vitájából készített egy zeneszámot.

Lehet, hogy ez egy pozitív jel, hogy az amerikaiak a fenyegető fizetésképtelenség ellenére sem vesztették el humorérzéküket, viszont ha a Kongresszus keddig nem talál megoldást arra, hogy az adósságplafont emeljék sokak arcáról lefagyhat a mosoly.  Ha hétfőn is marad a jelenlegihez hasonló patthelyzet, a kincstár vélhetően krízisülést fog tartani. A hírek szerint a pénzügyminisztérium már egy B-tervet dolgoz ki a döntésképtelenség esetére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.