BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Számvevőszék: "Intenzív jövőépítő munka kezdődött"

Egy évvel ezelőtt, 2010. július 5-én lépett hivatalba Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke, ez alkalomból a szervezet összefoglalót készített eddigi tevékenységéről.

Az új, immár teljes jogkörű vezetés hivatalba lépése óta eltelt egy esztendőben intenzív jövőépítő munka kezdődött a Számvevőszéknél – fogalmaz a közlemény. A szabályszerűségi követelmények érvényesítése mellett az ÁSZ előtérbe helyezte a közpénzekből finanszírozott programok és projektek teljesítmény-ellenőrzését.

Az ÁSZ áttért a gördülő tervezésre, a projekt-szerű ellenőrzés-szervezésre, az ellenőrzésvezetők belső pályáztatására, illetve elkezdődött ezzel kapcsolatban a számvevők kompetencia szerinti besorolására. Az önkormányzati körben bevezetésre kerül a kockázatelemzésen alapuló kiválasztás, ami lehetővé teszi, hogy ott vizsgáljon az ÁSZ, ahol arra a legnagyobb szükség van. Az ÁSZ az erőforrások optimális felhasználása érdekében a projektszerű munkavégzést támogatja, a cél elérése érdekében pedig egységes Számvevői Iroda jött létre.

A szervezet szerint az ÁSZ munkájának hasznosulása érezhetően javult, amit jól szemléltet, hogy az idei első félévben négy jelentést és egy tanulmányt is tárgyaltak az Országgyűlés bizottságai, míg 2010 első felében egyet sem.

A Számvevőszék nem csak hibákat tár fel, hanem előre mutató gazdálkodási megoldásokkal és jó gyakorlatokkal is találkozik. Az ÁSZ új vezetése ezt felismerve 2010 novemberében szemináriumsorozatot indított, a jó gyakorlatokat bemutató előadások nagy érdeklődés mellett kerültek megrendezésre.

A 2011. július elsejétől hatályos törvény megerősíti az Állami Számvevőszék függetlenségét, növeli a számvevőszéki munka átláthatóságát és érezhetően több jogosítványt ad a szervezet kezébe, mint az eddig hatályos jogszabály, és ezzel javítja az ellenőrzés hatékonyságát. Az új törvény azt a célt szolgálja, hogy ne maradhassanak következmények nélkül az ellenőrzések, a jövőben így nem fordulhat elő sem az, hogy az ellenőrzött szervezetek nem bocsátják az ÁSZ rendelkezésére a szükséges dokumentumokat, sem pedig az, hogy a számvevőszéki javaslatokat figyelmen kívül hagyják, mindez ugyanis szankcionálható lesz – zárul a Számvevőszék közleménye.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.