BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcson a görög kötvények hozama - A piac egyre idegesebb

Új csúcsot döntöttek a görög államkötvényhozamok, miután fokozódott az aggodalom annak kapcsán, hogy késlekedhet a második görög mentőcsomag.

A kétéves görög államkötvények hozama az eurózóna létrejötte óta a legmagasabb szintre emelkedett, mert felerősödött a kockázat, hogy késni fog a második mentőcsomag. „Aggályos, hogy a második támogatási csomagot nem fogadják el” – vélekedett Christoph Rieger, a Commerzbank frankfurti kötvénystratégája. Emlékezetes, Finnország biztosítékot kért a görögöktől, hogy hozzájáruljanak a második szanálási csomaghoz. Ausztria és Hollandia is hasonló megoldáson gondolkozik, mint Finnország, ahogy Szlovákia és Szlovénia is.  A görög két éves államkötvények hozama 2,11 százalékponttal emelkedett ma 41,71 százalékra, amely a valaha mért legmagasabb érték.

„Arra számítunk, hogy az euróövezeti tagok végül elutasítják a finn-görög megállapodást” – közölte a Moody’s Investors Service. Ez az üzenet arra hívja fel a figyelmet, hogy Európa ellentmondásos a tagok pénzügyi segítségnyújtása kapcsán, nem csupán a mértékén.

Athén az elmúlt héten jelentette be, hogy a július 21-i euróövezeti csúcstalálkozón született elvi megállapodásnak megfelelően döntés született Finnországgal a pénzügyi segélyért cserébe lekötendő biztosítékról. Ennek értelmében Görögország 500 millió eurót helyez el egy letéti számlára, az összeget Finnország a legjobb osztályzatú államkötvényekbe fekteti 25 évig. A tőke és az ennyi idő alatt felhalmozott kamat összege megfelel a görög hitelcsomaghoz való hozzájárulás összegének, azaz 1,6-1,8 milliárd eurónak.

Finnország kész a Görögországgal megkötött garanciamegállapodás módosítására – közölte az északi ország kormányfője. Jyrki Katainen azután szólalt meg, hogy az eurózóna több tagállama is kifogásolta, hogy Helsinki a múlt héten külön megállapodott Görögországgal arról, a második görög mentőcsomag keretében nyújtott finn hitelért cserébe biztosítékot kap Athéntól egy esetleges törlesztésképtelenségre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.