BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eddigi legnagyobb mentőakcióját hajtotta végre az EKB

Az Európai Központi Bank (EKB) rekord összegben vásárolt államkötvényeket a múlt héten.

A frankfurti jegybank 22 milliárd euró értékben (31,7 milliárd dollár) vett államkötvényeket a múlt héten. Ez jelentősen meghaladja a Bloomberg által megkérdezett 19 közgazdász mediánbecslését, akik 15 milliárd euró értékű beavatkozást valószínűsítettek az EKB-tól.

Ez meghaladja a 16,5 milliárd eurós szintet (amely eddig a legmagasabb heti vásárlás volt), amikor az  EKB programja indult tavaly májusban a görög válság kirobbanásakor.

Az EKB elkezdte vásárolni Itália és Spanyolország államkötvényeit augusztus 8-án, miután a kötvényhozamok 6 százalék fölé emelkedtek és 7 százalék közelében már ellehetetlenülhet az országok államadósságának piaci finanszírozása.

A jegybank az első napon közel 100 bázisponttal hozta le a 10 éves spanyol és olasz államkötvények hozamát, 5 százalék közelébe. A központi bank a hét többi napján is folytatta stabilizációs programját, és 5 százalék körül tartotta a hozamokat.

A múlt héten újabb jelentős megszorításokat jelentett be Olaszország, amely valószínűleg annak az „ára” lehet, hogy az EKB beavatkozott a kötvénypiacon, ezzel egyelőre visszahúzva az országot a piaci bizalomvesztés (kötvényhozamok további emelkedése), illetve a fizetésképtelenség felé sodródástól. Az EKB birtokában ezzel már 96 milliárd forintnyi államkötvény van.

Az EKB augusztus elején még nem adott egyértelmű jelet, hogy hajlandó-e vásárolni spanyol és olasz kötvényeket. Akkor kereskedői források arról számoltak be, hogy a központi bank csupán portugál és ír állampapírokat vásárolt, ami piaci körökben nagy riadalmat keltett.

Két hete pénteken késő este Umberto Bossi, Olaszország reformügyi minisztere azt mondta, hogy az ország költségvetési konszolidációs intézkedéseinek egy évvel előbbre hozatala ellenében az EKB ígéretet tett arra, hogy hétfőtől olasz kötvényeket kezd el vásárolni.

A Royal Bank of Scotland elemzői szerint az EKB naponta akár 2,5 milliárd eurót költhet olasz és spanyol állampapírok felvásárlására, s ezzel megakadályozza a pénzügyi stressznek kitett országok kötvénypiacainak összeomlását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.