BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Finnország a görög segélyről: „Ez nem a pénzről szól”

A finnek által kért görög biztosíték semmi másról nem szól, mint az eurózóna alapelvének számító pénzügyi felelősségvállalás védelméről - mondta az ország EU-s ügyekkel foglalkozó minisztere. Azt azonban elismerte, hogy a finn eurószkeptikusok közrejátszottak az ajánlat alakításában.

A görögöktől kért garanciák nem arról szólnak, hogy a skandináv ország a pénzügyi veszteségektől fél. "Ez nem a pénzről szól, hanem az elvekről. Azt a hangulatot tükrözi, miszerint nem jutalmazhatjuk azt, aki lazán kezelte a közpénzeket. Ez az euró lényege, hogy a tagországok felelősek a közpénzeikkel való gazdaálkodásért" - mondta Alexander Stubb, az EU-ügyekért és a kereskedelemért felelős miniszter.

A - többek között a legutóbbi választásokon 20 százalékot szerzett Igazi Finnek által gerjesztett - eurószkeptikus hangulatnak azonban nagy szerepe volt abban, hogy a kormánykoalíció tagjai ígéretet tettek arra: csak biztosítékok fejében utalnak segélyt Görögországnak.

Csakhogy a finnek kérése láncreakciót gerjesztett és immár Ausztria, Málta, Hollandia, Szlovákia és Szlovénia is biztosítékokat követel a mediterrán országtól. A vita azonban veszélybe sodorhatja az új mentőcsomag tető alá hozását az eredeti céldátumig, vagyis szeptember végéig; miközben elemzők egész hada lesi feszülten a jeleket, amelyek esetleg a krízis elmélyülését vetítik előre.

"Ha nem sikerül megoldást találnunk ... meglátjuk mi lesz. Megértjük, ha a kormányunk által támaszottt igényeket másoknak nem könnyű elfogadnia" - mondta Stubb, aki hozzátette: "bizakodó és optimista" abban, hogy sikerül kompromisszumos megoldásra jutniuk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.