BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Krugman, Buffett, Roubini - Vitáznak az ászok az USA leminősítésén

Neves közgazdászok vívnak szócsatát annak kapcsán, hogy a Standard & Poor’s leminősítette az Egyesült Államokat. Vitathatatlan, hogy az S&P lépése ennél kedvezőtlenebb időpontban aligha érkezhetett volna.

Bill Gross, a világ legnagyobb kötvényalapjának alapítója úgy látja, hogy a Standard & Poor’s gerincességét mutatja, amikor megfosztotta az Egyesült Államokat tripla-A adósminősítésétől. Emlékezetes, az S&P péntek késő este minősítette le az USA-t „AAA” szintről „AA+” besorolásra, és negatív kilátást tűzött a besorolás margójára, amely további leminősítést jelenthet.

Azt hiszem, az S&P bizonyította, hogy van gerince; végső soron igaza van – mondta Gross, aki kritikus az amerikai államkötvények kapcsán is. Véleménye szerint az Egyesült Államok „hatalmas problémákkal” néz szembe, utalva az ország növekvő eladósodottságára.

Ezzel szemben Warren Buffet, a 80 éves milliárdos a Bloomberg TV-nek adott interjúban az S&P leminősítésére reagálva azt mondta, hogy az USA négyszeres-A minősítést érdemel. (A legmagasabb befektetésre ajánlott kategória tripla-A, illetve „AAA”.) Bill Miller, a Legg Mason vezére úgy látja, „rossz és veszélyes” a hitelminősítői lépés azután, hogy a múlt héten meredeken zuhantak a tőkepiacok. Paul Krugman, Nobel-díjas közgazdász pedig politikai lépésnek minősítette a lépést.

A gyenge gazdasági adatok felerősítették azt a kockázatot, hogy az USA gazdasága lassulásnak indul. Nouriel Roubini, a Roubini Global Economics LLC New York-i vezére pedig úgy látja, hogy az Egyesült Államok W-alakú recesszióba is süllyedhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.