BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Madrid nem adja meg magát a válságnak

A spanyol kormány pénteken további 5 milliárd euró összegű megtakarítási csomagot hirdetett ki, miközben bejelentette, megfelezi az új ingatlanok értékesítésekre vonatkozó forgalmi adó mértékét.

Az 5 milliárd eurós kiigazítás keretében 2,4 milliárd eurót takarít meg a madridi kormányzat a generikus gyógyszereken, illetve 2,5 milliárd eurós többletbevételre tesz szert a nagyobb vállalatokra érvényes adójogi változások révén.

A kihirdetett lépések megfelelnek az Elena Salgado gazdasági miniszter által egy augusztus 7-i interjúban közölt intézkedéseknek.

A kormány pénteken arról tájékoztatott, hogy a lépéseknek köszönhetően Spanyolország könnyebben teljesítheti deficitcélját, miközben egyre nagyobb hatással vannak az ország hitelfelvevő képességére a tovagyűrűző euróövezeti adósságválság miatti befektetői félelmek.

Elemzők ugyanakkor attól tartanak, hogy a romló növekedési kilátások, illetve a piaci zavarok még keresztbe tehetnek a madridi terveknek, és újabb lépésekre kényszerülhetnek, amennyiben meg kívánnak felelni a kijelölt deficitpályának. Marco Valli, az UniCredit szakértője azonban meggyőződésének adott hangot, hogy szükség esetében újabb korrekcióról dönt a spanyol kormány.

Madrid az idei évre 6 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt tervez a 2010. évi 9,2 százalékos és a 2009. évi 11,1 százalékos deficit után.

A kormány pénteken arról tájékoztatott, hogy a spanyol ingatlanpiac helyzetének javítása érdekében az idei év végéig 8 százalékról 4 százalékra csökkenti az új ingatlanok vásárlására kivetett forgalmi adó mértékét. Salgado az intézkedések bejelentésekor tartott sajtótájékoztatón reményét fejezte ki, hogy a lépések ösztönzőleg hathatnak a gazdaságra, és ezáltal nőhetnek a kormány bevételei is.

Spanyolországban mintegy 1 millió üresen álló ingatlan van, azt követően, hogy a válságot megelőzően a szárnyaló ingatlanpiac jelentette az ibériai állam gazdaságának motorját. Az ingatlanpiaci buborék 2008. évi kidurranása után Spanyolország az elmúlt 50 év legnagyobb recesszióját élte át, miközben a munkanélküliség az Európai Unió államai közül a legmagasabb szintre szökött, júniusban 21,0 százalék volt.

A javaslatról a következő héten szavazhat a spanyol parlament.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.