BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MFB: a vállalatok optimistán látják a gazdasági kiltásokat

Az Magyar Fejlesztési Bank vállalatok között végzett felmérése alapján számított MFB-Indikátor jelenlegi értéke (51,2) 5,1 pontos emelkedést mutat a 2010. nyári felméréshez képest, s összességében 12,9 pontot növekedett az 2009. nyári értékhez viszonyítva. Az a tény, hogy az MFB-Indikátor átlépte az 50 pontos határt jelzi, hogy a vállalatok a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét és a jövőbeni tendenciákat is – első alkalommal a felmérés történetében – inkább kedvezőnek ítélik meg.

Az MFB-Indikátor előző felméréshez mért növekedéséhez (5,1-ból 3,6 pont) elsősorban a vállalatok külső környezetének – makrogazdasági feltételek, piaci lehetőségek – javulása járult hozzá, miközben a cégek belső folyamataiban – finanszírozási helyzet, új beruházási
tervek – is pozitív fordulat ment végbe (1,5 ponttal járult hozzá az MFB-Indikátor növekedéséhez).

A vállalati külső és belső környezet megítélése között mért különbség számottevő csökkenése (2009 nyarán még közel 20 pont volt a differencia, amely most 1,3 pontra esett) egyre inkább azt jelzi, hogy a hazai vállalkozások helyzetének további javulásának a finanszírozási helyzet, valamint az akadozó beruházási tevékenység szabnak gátat.

A Makrogazdasági-index 50 ponthoz közeli eredménye jelzi, hogy a cégek megítélése alapján a hazai makrogazdasági környezet már nem akadályozza (igaz egyelőre nem is támogatja) a vállalati működést. Szintén fontos változás, hogy első alkalommal nem a Makrogazdasági-
index értéke a legalacsonyabb az MFB-Indikátor komponensei közül. Minimális mértékben emelkedett a Makrogazdasági- és Piac-index értéke közötti különbség, ami azt jelenti, hogy a makrogazdasági folyamatokban bekövetkezett javuló tendencia „beérett”, a vállalkozások túljutottak a válság mélypontján. Egyaránt javult a felmérésben szereplő vállalatok belföldi és külföldi piaci helyzete, kilátásai, ugyanakkor a külső piacok húzóerejének dominanciájára utal, hogy a két alindex közötti távolság több mint kétszeresére nőtt.

A Beruházás-index 4,4 pontos emelkedéséhez a következő 12 hónapra vonatkozó beruházási szándék számottevő erősödése, a vállalatok kapacitáskihasználtságénak növekedése, valamint a fejlesztési indokok között az exportpiacok bővülése és a (külső és belső) finanszírozási feltételek javulása járult hozzá.

A Finanszírozás-index értékének mérsékelt javulását elsősorban a külső források iránti igény megugrása idézte elő, amit a hitelfelvételi költségekben, kondíciókban bekövetkezett romlás, szigorodás ellensúlyozott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.