BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy bejelentésre készül ma a svájci kormány

Nemzetközi sajtóértesülések szerint ma sajtótájékoztatót tart a svájci kormány az erős frankról. Ez annak a kommunikációs stratégiának a része, amely keretében az alpesi országot irányítók, elsősorban a jegybank folyamatosan verbális (és adott esetben piaci) intervencióval próbálja kordában tartani a frank erősödését.

Egyelőre nem tudni, mit jelenthetnek be, de a kommunikációs elemek skálája rendkívül széles, hiszen például a hétvégén olyan hírek röppentek fel, hogy a frankot esetleg az euróhoz köthetnék 1.10-es értéken.

Az Equilor elemzői azonban ezt kevésbé tartják elképzelhetőnek, hiszen egy ilyen bejelentésre a piac azonnal megtámadná a frankot, hogy elmozdítsa innen a jegyzést, amire az Svájci Nemzeti Banknak (SNB) azonnal masszív intervencióval kellene válaszolni, ez pedig nem kis költséget róna a svájciakra.

Nem véletlen, hogy inkább titokban interveniálgatnak, és a tolerancia sávjukról is legfeljebb elképzelések vannak a piacon, ugyanis azt nem szokta a jegybank explicit leközölni. Így az árfolyamrögzítést is elsősorban kommunikációs trükknek vélik az elemzők, ami részben el is érte hatását, hiszen jelenleg 1.15-ig sikerült is visszanyomni az euró/frank jegyzést, aminek pozitív hazai hatása, hogy a frank/forint árfolyam is 233-as szintre esett vissza.

Az Equilor szerint reálisabb elképzelés, hogy Svájcban is azt a japán receptet alkalmazzák, ami egyfajta negatív kamat kialakítását célozza, erre például jó eszköz lehet, ha a banki betétekre vetnének ki különadót.

Közben az egyik svájci napilap szerdai számában azt írta, a svájci kormány 1,5 milliárd franknak megfelelő segítséget nyújt az erős frank miatt nehézségekkel küzdő szektoroknak. Az alpesi ország jelentős mértékben termel exportra, amelyre az erős frankárfolyam igencsak negatív, árdrágító hatással van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.