BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A sógoroknak elegük van az eurózónából

Az euróválság mélyen elbizonytalanította az osztrákokat - írja a Die Presse. A bécsi lap szerint a sógorok megkérdőjelezik az Európai Unió közös valutájának az előnyeit és elutasítják a több EU kormány által szorgalmazott, a keményebb központi ellenőrzésre vonatkozó kezdeményezést.

A Gesellschaft für Europapolitik (ÖGFE) felmérése szerint, amelyet kizárólag a Die Presse rendelkezésére bocsájtottak, az osztrák polgároknak már csak a 37 százaléka hiszi azt, hogy Ausztria "inkább profitált" a valutaunió tagságából. A válaszadók 48 százaléka azon a véleményen volt, hogy ebből Ausztria "inkább nem profitált." Az adósságválsággal kapcsolatos habozás negatív befolyással van az osztrákoknak az euróval kapcsolatban kialakított véleményére" - fejtegette Paul Schmidt, az ÖGFE főtitkára.

A reprezentatív felmérés azonban mély szakadékot jelez a jobban és a gyengébben képezett rétegek között. Míg a felsőfokú képzettséggel bíró osztrákok 59 százaléka még mindig pozitív mérleget von az euróról, az általános iskolai végzettségű osztrákoknál ez az arány csak 24 százalék. Bár sok osztrák jelenleg is azt tartja, hogy az euró bevezetése drágulást idézett elő Ausztriában, az Osztrák Nemzeti Bank jelentéséből az tűnik ki, hogy az éves átlagos inflációs ráta az euró első 12 évében 1,8 százalék volt, elmaradva a schilling idejében volt értéktől.

Ugyanakkor a tagállami költségvetések szigorúbb ellenőrzését egyértelmű elutasítja az osztrákok többsége: 58 százalék szerint a kezdeményezés nem támogatandó, 66 százalék pedig ellenzi a bérekkel és kollektív szerződésekkel kapcsolatos tárgyalások uniós egyeztetését. A lakosság azon harmada, amely támogatja az erősebb centralizációt, vélhetően egyezik azzal a 30 százalékkal, amely szerint elfogadható az "Európai Egyesült Államok" koncepciója. Ezt egyébként 50 százalék ellenzi, a fennmaradó 20 százalék pedig bizonytalan a kérdésben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.