BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adórendszer - A kormány szerint minden jó, de a szakértők szerint...

Szijjártó Péter szerint az új adórendszer növekedést hoz és munkahelyeket teremt. Ezzel szemben szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az adójóváírás kivezetéséből fakadó bércsökkenés, amelyet a kormány például a minimálbér óriási emelésével kompenzál, kedvezőtlen folyamatokat indít el a gazdaságban.

„Valami tévedés lehet a kérdés mögött, vagy nem pontosan sikerült megérteni az új adórendszer lényegét” - válaszolta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője arra az újságírói kérdésre, továbbra is tartják-e magát a kormány ahhoz, hogy jó-e az az adóátalakítás, ami a legszegényebbeket sújtja, hiszen kompenzáló tervezeteket kellett benyújtani.

„Az arányos adórendszer az egyetlen eszköz annak érdekében, hogy Magyarországon ismételten gazdasági növekedés legyen, Magyarországon munkahelyek jöjjenek létre, és Magyarországon megérje dolgozni” – mondta a szóvivő.

Ismeretes, az adójóváírás kivezetésével az alacsonyabb jövedelmi sávban óriási béremelésre lesz szükség. A minimálbért 18 százalékkal kell emelni ahhoz, hogy nettó értéken ne csökkenjen a dolgozók jövedelme.

A Magyar Nemzeti Bank friss Inflációs Jelentésében a jövő évi adóváltoztatások kapcsán leszögezi: „Számításaink szerint a munkavállalókat érintő adó- és járulékváltozások összességében 50 milliárd forintnak felelnek meg, azaz változatlan bruttó béreket feltételezve a lakosság nettó jövedelme ennyivel csökkenne”.

A minimálbér emelése feszültségekhez vezethet a munkaerőpiacon. „A versenyszféra foglalkoztatásának növekedésére rövid távon nem lehet számítani. A minimálbérek jelentős emelkedéséhez a vállalkozók ismét a részmunkaidős foglalkoztatás arányának emelésével alkalmazkodhatnak, ezt a korábbi jelentős minimálbér-emelések időszakában is megfigyelhettünk. Emellett a munkapiac ezen szegmensében a foglalkoztatás feketedése is elképzelhető” – vetítik előre.

Elemzők sem látják, hogy az új adórendszer beindítaná a növekedést. Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza tegnapi kommentárjában – a kiskereskedelmi forgalom visszaesésére reagálva – a fogyasztás várható alakulásáról elmondta: „a jövő évi adóváltozások miatt élénkülés 2012-ben sem várható”.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője is úgy látja, hogy a jövőbeni kilátások nem túl biztatóak. Véleménye szerint az egyébként is alacsony fogyasztást – amelynek oka a magas munkanélküliség és az erős svájci frank – a jövő évi adóváltozások is negatívan érintik.

Ha nettó értelemben nem is változik majd a bér (kompenzációk miatt), reálértéken csökkenhet, vagyis egyesek kevesebbet tudnak majd vásárolni a jövedelmükből. Az MNB éppen ma módosította felfelé jövő évi inflációs várakozását, 3,9 százalékról 4,7 százalékra, figyelembe véve a jövő évi költségvetési terveket (például az ÁFA 2 százalékpontos emelését, 27 százalékra).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.