BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Járai: Komoly a kockázat, új adókat is bevezethetne a kormány

A Költségvetési Tanács (KT) egyetértett a kormány jövő évi költségvetési tervezetével, de az jelentős kockázatokat hordoz - mondta Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács elnöke.

Járai Zsigmond a jelentős kockázatok között említette a nemzetközi környezetet, az eurózóna ideinél várhatóan alacsonyabb növekedését és a német gazdaság várhatóan kisebb GDP-bővülését.

Járai azt is közölte: az is kockázatot hordoz, hogy az adóbevételek lehet, hogy a tervezetthez képest kisebbek lesznek. Ezért a KT azt javasolta, esetleg az eddigiekhez képest más adók bevezetésén is el lehetne gondolkodnia a kormánynak.

Tarthatónak ítélte az államháztartás 2,5 százalékos jövő évi hiányát a KT, de jelentős erőfeszítésekkel. Az elfogadó határozatot 2:1 arányban fogadta el a testület, Simor András jegybankelnök nemmel szavazott, mivel az MNB, a kormányénál alacsonyabb GDP növekedését és magasabb infláció előrejelzését tartja reálisnak.

Járai Zsigmond szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) idei várhatóan 120 milliárd forintos vesztéségéből adódó, mintegy 95 milliárd forintos tartalékfeltöltési kötelezettséget idén kellene rendeznie a kormánynak.

A Költségvetési Tanács elnöke elmondta: ha jövőre teljesíti a kormány a tartalékfeltöltést, az a tervezett jövő évi államháztartási hiányt 0,3 százalékkal emelheti meg.

 

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.