BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelentősen csökkent az állástalanság

Viszonylag nagy arányban, 0,9 százalékkal csökkent a második negyedévre Magyarország munkanélküliségi rátája – derül ki a témában tegnap publikált OECD-felmérésből.

A párizsi székhelyű szervezet által kiadott anyag szezonálisan kiigazított adatai szerint az idei első negyedévben 11 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, a másodikban pedig már csak 10,1 százalék. A havi adatok ennél némileg még kedvezőbbek. A februári 10,9-es arány után az állástalanok júliusra már csak 9,7 százalékot tettek ki. Ezzel a magyar érték megközelíti az Európai Unió 9,5 százalékos átlagát, és jobb, mint az eurózóna 10,0 százalékos rátája. Magyarország ezzel még mindig kedvezőtlenebb értéket mutat fel, mint a régió többi OECD-országa, kivéve a rendkívül nagy, 13,4 százalékos munkanélküliségű Szlovákiát. Északi szomszédunk egyébként a legmagasabb munkanélküliségi rátájú államok közé tartozik, ennél csak Írország (14,5 százalék) és Spanyolország (21,2) értéke rosszabb.

Az OECD-országok munkanélküliségi rátája 8,2 százalékon stagnál hónapról hónapra, és az eurózóna értéke sem mozdul el a 10 százalék környékéről (egyedül áprilisban volt ennél alacsonyabb, 9,9 százalék). A legtöbb vizsgált országban egyébként a stagnálás vagy a nagyon lassú csökkenés a jellemző. Mindemellett a hazai, látványosabb csökkenés némileg megtévesztő lehet, ha a foglalkoztatottságra próbálunk meg következtetni az adatokból. „A munkanélküliség nem annyira mérvadó adat, mint a foglalkoztatási ráta, amely többet elárul a tényleges munkaerő-piaci helyzetről” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Scharle Ágota. A Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet vezető kutatója rámutatott: „A munkanélküliek száma jelentősen függ az intézményi, statisztikai körülményektől, úgyhogy csak korlátozottan alkalmas a valós helyzet megítélésére.”

„A határozottabb állásfoglaláshoz, a trendek értelmezéséhez elengedhetetlenül szükséges annak az elválasztása, hogy az újonnan munkába állók az államilag támogatott közmunka vagy a piac, a magángazdaság révén kezdenek dolgozni” – mondta el lapunknak Bod Péter Ákos. A Budapesti Corvinus Egyetem tanára hozzátette: „Természetesen mindkettő aktivitásnak számít, de a gazdaság állapotáról többet elmond a magánszektor által alkalmazott munkavállalók számának alakulása.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.