BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól ment a gumi és a gyógyszer - Rekordnak örül az NGM

Az első hathavi kivitel értéke 10 745 milliárd forint (40 milliárd euró), a behozatalé 9709 milliárd forint (36 milliárd euró) volt, ezzel az export és az import forintértéke is meghaladta a gazdasági világválság előtti – 2008. év azonos időszaki – szintet. A Nemzetgazdasági Minisztérium rekordtöbbletként interpretálta az eredményt.

2011. január–júniusban a külkereskedelmi termékforgalom kivitelének volumene 14, a behozatalé 12 százalékkal haladta meg az előző évi szintet. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 1036 milliárd forintot (3854 millió eurót) tett ki, 268 milliárd forinttal (1033 millió euróval) többet, mint 2010 azonos időszakában.

A 2011 első féléves forgalom forintban mért árszínvonala importban 3,8, exportban 3,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A cserearány 0,7 százalékkal romlott. A forint a dollárhoz viszonyítva 6,3 százalékkal, míg az euróhoz képest 0,8 százalékkal értékelődött fel.

2011 első félévében a legnagyobb részarányú gépek és szállítóeszközök árufőcsoport kivitelének és behozatalának volumene 12, illetve 10 százalékkal bővült. Az első negyedévben a termékkör mindkét irányú forgalmát jellemző közel 20 százalékos növekedési ütem a második negyedévre jelentősen lelassult, júniusban pedig el sem érte a magas bázishavi szintet. A csökkenő tendenciát leginkább a híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék kereskedelem határozta meg, melyben a 2010. évi labdarugó-világbajnokság miatti egyszeri keresletfelhajtó hatás lényeges szerepet játszott. Az időszak egészére kétszámjegyű, az átlagot meghaladó volumenbővülést regisztráltunk a közúti jármű és az általános rendeltetésű ipari gép exportjában és importjában, bár a második negyedévben ezen árucsoportoknál is némileg mérséklődött a dinamika.

A heterogén összetételű feldolgozott termékek kivitelének volumene 19, a behozatalé 16 százalékkal volt több, mint 2010. január–júniusban, de a félév második részében a növekedési ütem 17, illetve 12 százalékra lassult. Az időszakon belül ez a mérséklődés jellemezte a vas és acél, a színesfém, illetve az egyéb fémtermék mindkét irányú forgalmát, illetve a szakmai, tudományos ellenőrző műszer exportját. Ezzel szemben a gumigyártmány, illetve a gyógyszer és gyógyszerészeti termék kivitelének és behozatalának volumene továbbra is gyorsan bővült, elsősorban az elosztó központok tevékenységének köszönhetően.

Az energiahordozók importvolumene az év első hat hónapjában 6 százalékkal haladta meg az elmúlt év azonos időszaki szintet. A kőolaj és kőolajtermék behozatalának volumene 17 százalékkal növekedett − jelentős mennyiségi és árnövekedés mellett −, viszont a természetes és mesterséges gázé közel negyedével esett vissza.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékeknél az export volumene 4 százalékkal, az importé 12 százalékkal nőtt 2010. január–júniushoz képest, de a negyedéves adatok ennél az árufőcsoportnál is csökkenő 2 tendenciát mutatnak. A kivitel volumene az időszak második felében már némileg alatta maradt a bázisszintnek, ami nagyrészt a gabona és gabonakészítmény exportjának jelentős visszaesésével függ.

A felülvizsgált adatok szerint 2010-ben a kivitel értéke 19 690 milliárd forintot, a behozatalé 18 174 milliárd forintot tett ki; a külkereskedelmi mérleg aktívuma 1516 milliárd forint volt. A módosított adatok szerint az export szintje 12 milliárd forinttal, az importé 14 milliárd forinttal nőtt, az aktívum pedig 1,6 milliárd forinttal kevesebb a 2011. március 4-én közzétett előzetes számokhoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.