BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németország: Akarunk még a megmentők lenni?

Az európai adósságválság korábban nem látott mértékben ingatta meg a német polgárok önképét. Egyre többen teszik el maguknak a kérdést: továbbra is az eurózóna megmentőjeként akarnak-e szerepelni?

„Németek, nem a saját érdekeinket szem előtt tartva cselekszünk, megrészegedtünk Európától” – így fogalmazott Frank Schäffler, az FDP parlamenti képviselője. A Bloomberg összefoglalója szerint a politikus két mondatban összefoglalta a háború utáni Németország dilemmáját: az európai integráció mindig hasznos, jó németnek lenni annyi, mint jó európainak lenni.

Az eurózóna, az európai bankrendszer, sőt, Barack Obama elnöksége is attól függ, hogyan dönt Németország; tartja magát elveihez és hagyja, hogy Görögország csődbe menjen vagy tovább finanszírozza az európai struktúra működését. Tavaly nyáron a német parlament megszavazta a 440 milliárd eurós EFSF-ről szóló törvényt a bajbajutott eurózóna tagállamok megsegítésére. A források negyedét Németország állja, és minden egyes mentőcsomag elfogadásához újabb szavazásra van szükség minden tagállam részéről. Schäffler tavaly, 622 társával együtt nemmel szavazott a csomagra.

Most Merkel egy új jogszabályt akar elfogadtatni, amely az EFSF-et egy állandó mentő mechanizmusra cserélné fel. Az FDP ugyan hivatalosan elfogadná a tervezetet, de Schäffler kezdeményezése nyomán valószínűleg pártszavazást tartanak, hogy világos legyen, valójában hány képviselő támogatja a jogszabályt. Ennek nyomán nyílt vita indult Németországban arról, pontosan mi is az állam szerepe az Európai Unióban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.