BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

ÁSZ: Lazulóban az adózási fegyelem

A korábbi években kimutatottnál nagyobb volt a tavaly év végére felhalmozott adóelmaradás, és rosszabb ennek a kinnlevőségnek a szerkezete is – mondta egy soproni adóügyi konferencián Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke.

 A tavaly év végére kimutatott 1989,3 milliárdos öszszeg 15,5 százalékkal magasabb az előző évinél, és 41 százalékkal a 2008-asnál – számolt be az MTI tudósítása szerint az ÁSZ-elnök. A korábbinál jóval magasabb a nem működő adózók által felhalmozott tartozás aránya, ez 2008-ban 64,8, 2009-ben 70, tavaly pedig 75,4 százalék volt – tette hozzá.

A behajthatatlan követelések körébe 142,3 milliárd forintot kellett átcsoportosítani, miközben az egy évnél nem régebbi tartozások mértéke csökkent, a hosszabbaké viszont mintegy 35 milliárd forinttal nőtt. Eközben az adóhatóságnak tavaly nagyobb összeget sikerült behajtani a tervezettnél: a 280 milliárdos előirányzatot 7,9 százalékkal teljesítették túl, ez jobb eredmény a tavalyelőtti 7,1 és a 3,4 százalékos 2008-as többlet után.

Mint Domokos elmondta, a 2009-es büdzsé számainak 94,6, a 2010-es adatainak 96 százaléka esetében nem tudták vizsgálni a megalapozottságot, majd az idei tervezeténél már az adatok 45 százaléka értékelhető volt. „Nem akarom megelőlegezni, de ez (az idei) megint rosszabb lesz” – jegyezte meg. A részleteket egy hét múlva ismerteti az elnök.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.