BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Krach-veszély - Németország többé nem az EU igáslova?

Fennáll a veszély, hogy a német gazdaság jövőre csak feleakkora mértékben növekszik amire a szövetségi kormányzat számít. Ezt prognosztizálják a vezető német kutatóintézetek őszi felmérésükben, amelyet csütörtökön mutatnak be Berlinben - írja a Financial Times Deutschland (FTD).

Eszerint az idei negyedik negyedévben a GDP - 2009 eleje óta először - vélhetően csökkenni fog, ahogy azt az FTD megtudta a felmérésbe beavatott körökből. A vezető német kutatóintézetek 2012-re 0,8 százalékos többletet várnak, holott a szövetségi kormány eddig abból indult ki, hogy a német gazdaság a jövő évben 1,8 százalékkal fog növekedni. Ez évben a német gazdaság várhatólag még 2,9 százalékos növekedést mutat majd fel.

Ezzel tehát csökken annak a reménye - mutat rá az FTD -, hogy Németország a gyengülő euróövezet szempontjából az igásló szerepét töltheti be. Sok szakértő ezen kívül úgy véli, hogy az államadósság és a tőzsdei turbulenciák által sújtott német gazdaság válaszút elé érkezett. "Most minden attól függ, vajon sikerül-e a következő EU-csúcson megakadályozni egy euróinfrarktust" - hangoztatta Andreas Scheuerle, a Dekabank közgazdásza. "Ha a kormányoknak és az Európai Központi Banknak ezt sikerül elérniük, akkor a konjunktúra ismét magára találhat. Ha viszont nem, akkor a német gazdaságot még hevesebb zuhanás fenyegeti."

A gyengülő növekedésnek a CDU-FDP pártszövetség is komoly kárát láthatja, hiszen a többi milliárd eurós várható adóbevétel-kiesés miatt vélhetően el kell halasztaniuk a korábban ígért bankreformot, ami pedig fontos programpont volt a választók számára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.