BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mégsem győztek a pubok

Nem ellentétes az uniós joggal a focimeccsek közvetítési jogának kizárólagos értékesítése egy adott EU-tagállamban – mondta ki tegnapi ítéletében az Európai Bíróság.

A verdikt szerint azonban nem tiltható meg, hogy egy futballszurkoló egy más EU-tagországban vásárolt dekóderkártya segítségével nézzen az otthonában olyan meccseket, amelyek közvetítésére saját hazájában egy adott tévécsatornának kizárólagos joga van. A taláros testület egy brit pub bérlÕje és az angol elsÕ osztályt, a Premier League-et (PL) mÛködtetÕ szervezet (FAPL) hat éve kezdÕdött vitájában mondott véleményt.

A portsmouthi Karen Murphy azután vitte ügyét Luxemburgba, hogy a helyi bíróság 8000 fontra bírságolta, mert pubjában nem a Nagy-Britanniában a PL-mecscsek kizárólagos közvetítési jogával rendelkezÕ Sky Sports adón nézték a vendégek a mérkÕzéseket, hanem egy görög csatorna dekóderével hozták be a közvetítéseket. Ennek oka a spórolás volt, ugyanis az elÕfizetÕs Sky Sports havi díja 480 fontba került, míg a görög dekóder ára csak 118 font volt havonta.

„A több pub hasonló ügyében döntÕ ítélet valójában az elÕzetes fÕtanácsnoki véleménnyel szemben azt mondta ki, nem ellentétes az uniós joggal, hogy az FAPL egy adott országban vagy országcsoportban egyetlenegy tévécsatornának adja el a meccsek közvetítési jogát. Az ítéletben azonban az is szerepel, hogy ezek a szerzÕdések nem tilthatják meg a külföldi dekóderkártyák behozatalát, értékesítését és használatát, mivel az sértené az EU versenyjogát, illetve a szolgáltatások szabad áramlásának elvét” – összegezte lapunknak az ítéletet Lehóczki Balázs, az Európai Bíróság sajtóosztályának munkatársa.

„Mindamellett az Európai Bíróság abban nem a pub üzemeltetÕjének kedvezett, hogy kimondta: a PL védelem alatt álló logóját és himnuszát is tartalmazó meccsek pubokban való leadása a szerzÕi jogi irányelv értelmében nyilvános közvetítésnek minÕsül, így e meccsek bemutatásához szükség van az FAPL elÕzetes engedélyére is” – emelte ki Lehóczki Balázs.

Az ítélet azt vonhatja maga után, hogy az FAPL a szerzÕi jogra hivatkozva továbbra is megakadályozza, hogy a pubok olcsóbb külföldi dekódereken hozzák be a meccseket a Sky Sportsra történÕ elÕfizetés helyett.
A kizárólagos közvetítési díjakból a Premier League az évek során hatalmas bevételre tett szert, ennek köszönhetÕen több sztárjátékost tudott a szigetországba csábítani. A jelenleg érvényben lévÕ – és a mostani ítélet kapcsán a dekóderek kérdésében átalakításra váró – hároméves szerzÕdésekért 3,2 milliárd fontot kap az FAPL, ebbÕl 1,4 milliárdot a külföldi szerzÕdések fednek le.

Itthon a Digi Sport

Magyarországon a Digi TV sportcsatornája, a Digi Sport szerezte meg a PL kizárólagos közvetítési jogait. A sportcsatornát tartalmazó csomagok árai nem teszik szükségessé, hogy a PL-meccseket adó hazai sportkocsmák a brit pubokhoz hasonlóan külföldrÕl behozott dekódereket használjanak.






Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.