BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MNB: A hiány akkor lenne tartható, ha...

Jóval pesszimistábban látja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a 2012-es költségvetést, mint a kormány előrejelzései. A hiány az MNB számításai szerint 3,1 százalékos lehet jövőre, szemben a kabinet 2,5-es tervével.

A hiánycél akkor lenne tartható, ha a költségvetés tartalékainak nagy részét törölnék, vagyis ha év közben váratlan, kedvezőtlen gazdasági események történnek, azt nem tudnák ellensúlyozni – véli a jegybank. A kormányzati intézkedések becsült hiánycsökkentő hatása több esetben elmarad attól, amellyel a törvényjavaslat számol – fogalmaz az elemzés, és felhívja a figyelmet: a büdzsé sem számszakilag, sem formailag nem felel meg a költségvetési felelősségről szóló törvény egyes előírásainak.

A parlament költségvetési bizottságának kormánypárti többsége átengedte a javaslatot. Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke arra figyelmeztette a bizottság tagjait, hogy sok helyen hiányoznak a számítások, amelyek igazolhatnák a kormány elképzeléseit, Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács elnöke szerint fegyelmezett pénzügyi politika kell. A bizottság felszólította Simor András jegybankelnököt, hogy igazolja: eladta ciprusi cégét. Simor közölte, már vagyonnyilatkozataiban tisztázta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.