BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

28 ezer, amíg nem kapnak munkát - Bünteti a rokkantakat a kormány

A kormány a Széll Kálmán Tervben és az erre épülő Konvergencia Programban is kinyilvánította, hogy akár többszázezer jelenlegi rokkantnyugdíjast is vissza kíván vezetni a munkaerőpiacra. A Policy Agenda megvizsgálta, hogy milyen társadalmi és gazdasági hatásokkal kell számolni.

A változásokban érintett összesen 200 ezer ember nem kell azzal számoljon, hogy akár egyik napról a másikra elveszik tőlük az ellátást, és el kell menniük dolgozni. Az államnak ugyanis a 200 ezer emberből azokat újra meg kell vizsgálnia, akik erre jelentkeznek, és a felülvizsgálat idejéig biztosan a jelenlegi mértékű havi ellátást kell kapják. Akik nem jelentkeznek felülvizsgálatra, azok jövő év tavaszától elesnek az állami segítségtől.

A felülvizsgálat után az embereket több különböző kategóriába sorolják. Különbséget tesz azok között, akik rehabilitálhatóak, és akiknek az egészségi állapota nem teszi lehetővé a munka világába való visszailleszkedést. A rehabilitálhatóak esetében azt is megnézik, hogy a munkába való vissza menetelhez tartós foglalkozási rehabilitáció kell, vagy egy egyszerűbb program elég számára. Attól függően, hogy ki milyen csoportba kerül, állapítják meg a havi ellátását, és a rehabilitációs programot.

Azoknak akik jelenleg is rokkantnyugdíjasok, és nem rehabilitálhatóak, nem változik semmi, az eddigiekkel azonos összegű támogatást fognak kapni. Ugyanakkor azoknak, akik képesek visszatérni a munka világába az állam szerint, jelentős havi jövedelem csökkenéssel kell számolniuk. Számukra ugyanis az eddigi rokkantnyugdíj helyett (átlagosan kb. 65 ezer forint) a közfoglalkoztatási bér 50 százalékát (jelenleg 28 500 forint) kell csak adni. Ezt a pénzt kapják egészen addig, amíg nem találnak maguknak munkát.

A rendszer legnagyobb kérdése abban van, hogy számukra ténylegesen lesz e munkahely, amelyet nem az állam biztosít számukra. A mostani gazdasági előrejelzések azt mutatják, hogy cégek nem számolnak munkahelyteremtéssel, azaz vagy a meglévő munkavállalókat szorítják ki a megváltozott munkaképességűek, vagy csak a közfoglalkoztatás marad számukra.

A változtatás másik problémája, hogy egzisztenciálisan lehetetlen helyzetbe hozza a megváltozott munkaképességűeket. Egészen mostanáig, akiket rehabilitálhatónak tartott az állam, és próbált plusz eszközökkel segíteni, azok rehabilitációs járadék címen átlag 73 000 forintot kaptak havonta. Azaz, amíg együttműködő volt valaki a hatóságokkal, és próbált elhelyezkedni, nem hozták egzisztenciálisan nehéz helyzetbe. A mostani változás mintha azokat büntetné, akik szeretnének kitörni a helyzetükből, és ezért hajlandóak is együttműködni.

Nehéz megbecsülni, hogy mennyien lépnek ki önként a rendszerből, azaz nem jelentkeznek a felülvizsgálatra március végéig, és ezzel elveszítenek minden támogatást. Azt is nehéz becsülni, hogy mennyi embert küldhetnek rehabilitációra. A szervezet szerint 30-40 ezer ember esetében állapíthatják meg a rehabilitációs ellátást.

A Konvergencia Programban azt jelezte a kabinet, hogy a nyugdíjrendszer átalakítása miatt 93 milliárd forint megtakarítást tervez, de ez a költségvetési törvény alapján végzett számítások szerint csak 19 milliárd forint körül lesz. Mivel a felülvizsgálatokat legkorábban március 31-e után kezdik el, és nagyon jelentős lesz azoknak a száma, akiknek az orvosi bizottságok elé kell járulniuk, ezért legfeljebb 8-9 milliárd forintot lesz csak képes a kabinet 2012-ben megtakarítani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.