BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vészmadarak győzelemre állnak - Ijesztő elemzői körkép

Újabb recessziótól tart az európai intézményi kötvénybefektetőknek több mint a kétharmada, részben a felzárkózó piacokon tapasztalható lassulás miatt - közölte szerdán Londonban ismertetett felmérésében a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő kiemelte a negyedik negyedéves felméréshez fűzött londoni elemzésében, hogy meredeken romlik az európai kötvénypiaci szereplők hangulata, az idei harmadik negyedévben ugyanis ennek a befektetői körnek a 40 százaléka, a második negyedévben pedig alig 21 százaléka számolt kettős mélypontú recesszióval. A Fitch legújabb, negyedik negyedévi felmérése szerint azonban az európai piacokon aktív kötvényalap-kezelőknek ezúttal már a 70 százaléka nevezte "nagynak" az újabb recesszió kockázatát, bár alapesetben nem számol ezzel az eshetőséggel.

Más nagy londoni házak már biztosra jósolják az újabb recessziót legalábbis az euróövezetben. A Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház minap összeállított előrejelzése szerint az euróövezet az adósságválság okozta súlyos makrogazdasági károk miatt a következő két teljes évet recesszióban tölti. A cég londoni közgazdászai azzal számolnak, hogy az euróövezeti gazdaság teljesítménye 2012-ben átlagosan 0,5 százalékkal, 2013-ban 1,0 százalékkal esik vissza.

A Capital Economics elemzői szerint azonban, ha az adósságválság gyors eszkalálódásnak indulna - például rendezetlen körülmények között bekövetkező törlesztési leállások, bankválság vagy akár az euróövezet valamilyen formájú felbomlása formájában -, az ennél is sokkal mélyebb recessziót okozna a valutaunióban.

Az euróövezet a JP Morgan bankcsoport Londonban ismertetett legújabb előrejelzése szerint is recesszióba süllyed jövőre. A cég szerint ez azt is jelenti, hogy ha a recesszió valóban bekövetkezik, és a tagállamok nem módosítják jelenlegi költségvetési kiigazítási terveiket, akkor a pénzügyi gondokkal küszködő eurógazdaságokban a kitűzött céloknál messze nagyobb államháztartási deficitek várhatók.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.