BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csaba László: Attól nem félünk, amitől kellene

„Attól félünk, amitől nem kellene, és attól nem félünk, amitől kellene” – mondta Csaba László, közgazdász professzor.

Tartunk az euróövezet felbomlásától, amelynek az esélye minimális, vagy a recessziótól, és nem félünk a kevésbé látványos veszélyektől. Ezek közé tartozik, hogy a növekedési súlypontok áttevődtek Ázsiába az atlanti övezetből. Probléma az is, hogy a magyarországi hagyományos ágazatokban (mezőgazdaság, turizmus) nem termelődik annyi jövedelem, igazából a K+F-ben lenne jövedelemnövekedés. A K+F-igényes termékek ma már a jövedelemtermelés 80 százalékát adják a világban, mi viszont csak a GDP 1 százalékát fordítjuk K+F-re, miközben az európai átlag ennek a háromszorosa. Probléma van a minőséggel is, amelynek egyre fontosabb a szerepe, főleg a szolgáltatásokban. A kiszámíthatóság értéke is megnő ilyenkor, amikor minden bizonytalan. A beruházásoknál az is számít, hogy alacsony-e a munkabér, de a kiszámíthatóság is fontos, és ebben mi nem vagyunk jók. 

Csaba László értékelte a kormányzat teljesítményét abból a szempontból, hogy mennyire mozdítja elő a vállalkozások versenyképességét. A professzor szerint van a kormányzatban elmozdulás a gazdaságból megélők felé a szociális kiadások felől, miközben mindent felülír az ország finanszírozásának biztosítása. Jelentős eredményként kell elkönyvelni, hogy ez biztosítva van, ehhez javulást kellett felmutatni a makrogazdasági számok terén. A kormány ebből a szempontból jól teljesített. A végrehajtásban viszont sok a rögtönzés, és ez a fajta kormányzati stílus és a kényszerek együttese sok furcsa megoldáshoz vezet - mondja Csaba László.

Ez az adók tekintetében a legkézzelfoghatóbb, sokszor megmondták: a kis adókkal nem megy, de ha növekedés nincs, bevétel nincs, ilyenkor jönnek a kis adók. Ekkor fennmarad a meg nem keresett jövedelem megadóztatása – ami unikum a világban. További velejárója a kormányzati stílusnak a kiszámíthatóság hiánya.

A sokat támadott felsőoktatást védeni próbálta a professzor előadásában. "Nem a felsőoktatás gyártja a munkanélkülieket, hiába állítja ezt a kormány. Mi már ártatlanok vagyunk” – mondja Csaba László. A munkanélküliek abból a rétegből kerülnek ki, akik az általános iskolából funkcionális analfabétaként kerül ki, ezért azon kellene gondolkozni, hogyan lehetne munkára fogható embereket képezni az oktatásban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.