BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemzők: Még csak most jön a válság java

Az idei évben úgy tűnik, hogy az ázsiai-csendes-óceáni régió gazdaságai el vannak szigetelve a világ más részein támadt zűrzavartól. Az ázsiai értékpapír-piacokon a kurzusok a világ többi részén történt jegyzésekkel együtt estek, de a régió gazdaságai továbbra is előre tartottak. De az utóbbi néhány héten repedések jelentek meg a régió hatalmas gazdaságaiban.

Az elemzőket, és a politika alakítóit egyre inkább aggasztja az a tény, hogy az európai adósságválság és az amerikai gazdaság gyengélkedése átterjedhet Ázsiára is. A konteinensről származó export hónapok óta csökken az európai kereslet mérséklődésének hatására. És bár számos ország kevésbé függ az exporttól, mint korábban,  közgazdászok szerint az ágazat továbbra is kulcsfontosságú  az olyan országok gazdasága számára, mint Tajvan és Dél-Korea, valamint az olyan kis, nyitott gazdaságok szempontjából, mint Hongkong és Szingapúr.

Frederic Neumann, az HSBC hongkongi székhelyű ázsiai gazdaságkutató részlegének társvezetője szerint "Ázsiában növekedtek a potenciális kockázatok", mivel az európai válság túljutott az olyan periferiális gazdaságokon, mint Görögország, és elérte az olyan nagyobb országokat, mint Olaszország, Spanyolország, sőt Franciaország. A terjedő gazdasági gondokat csak aláhúzta szerdán az a nagy figyelemmel követett mérőszám, amely a kínai feldolgozóipar teljesítményének csökkenését mutatta. A HSBC által publikált értelmezés szerint az index az októberben jelzett 51 pontról novemberben 48 pontra mérséklődött, ami a legalacsonyabb szint az utóbbi három évben, és sokkal alacsonyabb annál, amire a közgazdászok számítottak.

Mindez táplálj azon aggodalmakat, hogy a Nyugat problémái átterjedhetnek Ázsiára - mutat rá a továbbiakban az NYT. A folyamat egyébként a másik nézőpontból is ijesztő, hiszen a fejlett országoknak égető szükségük van az ázsiai államok erős felvevőpiacaira.

"Európa jelenleg ott tart, ahol az Egyesült Államok három évvel ezelőtt: a gazdasági csökkenés csak most kezdődik" – hangoztatta Hongkongban Pranay Gupta, az ING Investment Management ázsiai-csendes-óceáni régióbeli részlegének vezető befektetési szakértője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.