BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Feljelentette" Magyarországot Brüsszelben Ausztria

A magyar devizahitelezési törvénnyel kapcsolatban Ausztria felülvizsgálati kérelemmel fordult az Európai Bizottsághoz, nyilatkozta a Figyelőnek Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter.

Az a véleményem, hogy ez a törvény inkorrekt, mert tisztességtelenül avatkozik be érvényes szerződésekbe, eleve (európai) közösségi jogot sért. Ausztria ezzel kapcsolatban felülvizsgálati kérelemmel fordult az Európai Bizottsághoz – mondta Fekter a Figyelőnek a végtörlesztésről szóló jogszabályról.

Hozzátette: a piacgazdasággal ellentétes magyarországi intézkedéseket a piacok negatívan fogadják. Ebben az értelemben az elmúlt hónapokban bevezetett, gazdaságilag követhetetlen, a populizmus jegyeit magukon viselő törvénymódosítások Magyarországot, mint célpiacot sok potenciális befektető szemében kérdésessé teszik, és a már ott működő vállalkozások is felül fogják vizsgálni Magyarországra vonatkozó befektetési döntéseiket. Nagy a valószínűsége annak, hogy mindez hátrányosan fog hatni a gazdasági növekedésre és a magyarországi általános foglalkoztatási helyzetre.

Összességében miként ítéli meg az osztrák–magyar viszonyt? – tette fel a kérdést a lap, mire Fekter úgy reagált: bilaterális kapcsolataink alapvetően jók, és a két ország közötti kereskedelem a közelmúltban is pozitívan alakult. A magyar kormány néhány intézkedése azonban, ezek közül különösen a devizahitelekről nemrégiben elfogadott törvények nagy kockázatot jelentenek gazdasági kapcsolatainkra nézve. Bármennyire is szüksége van Magyarországnak a reformokra, ügyelnie kell arra, hogy azok összhangban álljanak az Európai Unió politikai és jogi játékszabályaival.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.