BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szijjártó megmondta, hogy mitől zuhan a forint

Az euró-forint árfolyamot az euróövezet problémái, az euróválság újabb fejleményei, vagyis a görög népszavazási bejelentés és az abból fakadó heves európai reakciók alakítják - mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerdai tájékoztatóján.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a jelenlegi európai helyzetből a magyar gazdaságpolitikának két tanulságot kell levonnia. Egyrészt, hogy tovább kell csökkenteni az államadósságot, hiszen a magyar államadósság jelentős része devizában van, másrészt "minél több magyar családot ki kell menteni a devizahitel csapdájából", mivel ezek az árfolyammozgások a devizahiteleseket érintik a legérzékenyebben. 

Kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy Magyarország jelenlegi gazdasági teljesítménye és a magyar gazdaságpolitikai döntések "semmilyen módon nem indokolnak semmiféle leminősítést". Szijjártó Péter kiemelte, hogy Magyarország azon két európai uniós tagállam egyike, amelyben csökken az államadósság, emellett 2012-ben az ország költségvetési hiánya a legjobbak között lesz az Európai Unióban. 

Hozzáfűzte, ismeretes, hogy "a hitelminősítők döntéseiben nem kizárólag valós gazdasági folyamatok játszanak szerepet", mint ahogyan az is, hogy "bizonyos pénzügyi körök érdekeit sérti a magyar gazdaságpolitika", miközben a valós gazdasági teljesítmény nem indokolja a leminősítést.

A forint szeptember eleje óta 12 százalékos veszített értékéből az euróval szemben. Az időszakban a lengyel zloty 5,7 százalékot gyengült. A cseh korona 4,2, míg a román lej 2,65 százalékot esett a közös európai deviza ellenében. A forint teljesítménye tehát elvált a régiós devizákétól.

Amellett, hogy a magas államadósság miatt sérülékenyek a forinteszközök, a hazai deviza gyengüléséhez hozzájárult a végtörlesztési terv, és a magyar leminősítéssel kapcsolatos kockázatok. Emlékezetes, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a múlt héten azt mondta, reális veszély Magyarország leminősítése.

A forint ezen a héten egyértelműen a görög fejlemények miatt gyengül, azonban a hazai kockázatok felerősödése (végtörlesztés, leminősítési félelmek, elzárkózás az IMF-től, költségvetési és recessziós aggodalmak) miatt vált kiszolgáltatottabbá a forint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.