BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zsugorodik a magyar gazdaság

Hiába lett a várakozásoknál kedvezőbb a harmadik negyedévben a gazdasági teljesítmény, minden jel arra utal, hogy a recesszió hamarosan újra beköszönt

Enyhe romlást mutat novemberre a Világgazdaság mutatószáma, a gyorsulási irányadó (GYIA). A reálgazdaság teljesítményét mérő, tíz összetevőből álló index 0,13 százalékkal esett vissza az előző hónaphoz képest novemberre. A friss GDP-adatok nyomán felülvizsgált szám már nem mutat ugyan recessziót a harmadik negyedévre, mint a korábbi számok alapján, de szeptember–november időszakra már igen. A GYIA revíziója azért eredményezett jelentős változást a korábban becsült értékekhez képest, mert a tényadatok jelentősen átalakultak a mezőgazdaság korábban vártnál is kiemelkedőbb teljesítménye miatt.

A GYIA összetevőinek fele a növekedés irányába hatott, négy viszont zsugorodott, és ezeknek a súlya összességében nagyobb volt. A javulás felé hatott a csökkenő reálkamat, a növekvő pénzkínálat, illetve a hosszú és a rövid állampapírhozamok különbségének szűkülése. Ezúttal még a tőzsdeindex is segítette a bővülést, és jelentősen csökkent a munkakeresés átlagos időtartama is. Rontott viszont az összképen a német üzleti hangulat negatív változása, és a legfontosabb összetevő, az ipari termelés és az ágazat belföldi értékesítésének alakulása is. Ezúttal a fogyasztási hitelek inflációval korrigált állománya is szűkült, a reálkeresetek pedig változatlan szinten stagnáltak.

Hiába lett a harmadik negyedéves magyar növekedési adat kedvezőbb az előzetes várakozásoknál, megmaradt a konjunktúraindexek és a tényszámok közötti ellentmondás. Míg ugyanis a statisztikák alapján bővülés mutatható ki, addig a gazdasági szereplők már majdnem olyan pesszimisták, mint a 2008–2009-es recesszió idején. Ugyanez megfigyelhető európai szinten is. A tegnap megjelent európai ipari beszerzésimenedzser-index például két és fél éves mélypontra jutott, 46,4 ponttal. Ugyanakkor a szolgáltató szektor hasonló indexe valamelyest javult, bár ugyancsak a csökkenést jelentő, 50 pont alatti tartományban található.

A magyar gazdaság szempontjából kiemelten fontos német konjunktúra is az európaihoz hasonlóan alakult, az iparban még a vártnál is jobban esett, a szolgáltatóknál viszont javult. Kezdenek a vezető európai gazdaságról is kedvezőtlen prognózisok megjelenni. A német jegybank, a Bundesbank után egy kormánypárti szakértő is úgy nyilatkozott, hogy visszább kell venni az előrejelzéseket, és jövőre már csak 1 százalékos gazdasági növekedést tar- tanak reálisnak.

Ennél is lényegesen pesszimistább lett a Raiffeisen Bank, a pénzintézet elemzője, Török Zoltán szerint Németországban 0,8 százalékos csökkenés lehet 2012-ben, ez Magyarország számára sem jelent semmi jót. Igaz, a német export súlya a 90-es évekbeli egyharmados súlyról egynegyedre csökkent, de a vezető európai gazdaság helyzete jól reprezentálja a világgazdaság és az eurózóna helyzetét is. Emiatt nem érzi Török tarthatónak a kormány 1,5 százalékos GDP-bővülésről szóló tervét, szerinte inkább 2 százalék körüli mínusz valószínű a hazai gazdaságban. Ezt erősíti az idei jó mezőgazdasági teljesítmény, mert nem valószínű, hogy az megismétlődik.

Így készül a GYIA

A gyorsulási irányadó (GYIA) egy elismert, nemzetközi módszereken alapuló leading indikátor típusú mutató, amelyet a GDP-t jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre. A GYIA mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi, mivel az előbb említett jelzőszámok megfelelő idejű késleltetettjeit szerepelteti.

A Világgazdaság mutatójának hátteréről lásd

bővebben:

www.vg.hu/gyiamutato

A Világgazdaság mutatójának hátteréről lásd

bővebben:

www.vg.hu/gyiamutato -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.