BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bővülnek a kínai-orosz befektetési kapcsolatok

Oroszország jóváhagyott csatlakozása a WTO-hoz jelentősen ösztönözni fogja a kínai-orosz kereskedelmi és befektetési együttműködést – jelentette ki a China Daily szerdai jelentése szerint a moszkvai kínai nagykövetség gazdasági és kereskedelmi miniszteri tanácsosa.

Ling Ji szerint az alacsonyabb orosz vámtarifákon kívül az oroszországi kereskedelmi és befektetési légkör várható javulásából is profitál majd Kína az orosz WTO-tagságnak köszönhetően.

Oroszország ugyanis többek között megígérte, hogy a pénzügyi szektorban, a turisztika és a közlekedés terén is piacnyitást valósit meg, ez pedig megkönnyíti a kölcsönös befektetéseket e területeken Kína és Oroszország között.

Az orosz termékek számára is nagyobb lehetőség kínálkozik majd a kínai piacon. Az energiatermékeken kívül Oroszország Kínába szállíthatna acélt, vegyi és elektronikai termékeket. „Több orosz tőke fog a kínai ipari ágazatokba áramolni” – hangoztatta. A kínai diplomata ugyanakkor elismerte, hogy az orosz WTO-csatlakozás után nagyobb versennyel szembesülhetnek a kínai vállalatok az orosz piacon. Továbbá nehézségekkel találhatják magukat szemben amiatt is, hogy a piacnyitás nyomán Oroszország esetleg dömpingellenes intézkedéseket vezethet be például a könnyűiparban, a mezőgazdaságban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.