BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt a rossz hír: Recesszióba süllyedhet Németország

A legjobb esetben is 0,1 százalékkal csökken Németország bruttó hazai terméke (GDP) 2012-ben a német szakszervezetek mellett működő Hans Böckler alapítvány gazdaságkutató intézetének (IMK) kedden megjelent előrejelzése szerint. Az IMK egyelőre az egyetlen a vezető német gazdaságkutató intézetek között, amely visszaesését jósol.

Az IMK szerint azonban nem csak a stagnálás közeli állapotot jelző 0,1 százalékos csökkenés lehetősége áll fenn. Előfordulhat az is, hogy az Európai Unió (EU) legnagyobb gazdasága két év dinamikus növekedés után jövőre ismét recesszióba süllyed, és a GDP 1,5 százalékkal visszaesik 2011-hez képest.

A német gazdaságot az euróövezeti krízis húzza vissza 2012-ben. A tizenhetek egészét tekintve a gazdaság "drasztikus mértékben lehűl a továbbra is megoldatlan bizalmi válság és az EU mind több országában bevezetett megszorítások miatt" - mondta Gustav Horn, az IMK tudományos igazgatója az előrejelzés berlini bemutatóján. 

Az euróövezet összesített GDP-je 0,6 százalékkal csökkenhet jövőre, és az övezetben a német áruk és szolgáltatások iránt jelentkező kereslet csökkenése miatt visszaesik a német export, és a beruházások is csökkennek belföldön - tette hozzá. 

Gustav Horn szerint nem lehet arra számítani, hogy a kormányok folyton takarékoskodnak, sorra hajtják végre a megszorító intézkedéseket és ezek hatására egyszer csak véget ér a válság. Élénkíteni is kellene a gazdaságot, és ebben Németországnak lehet szerepe, mozgástere azonban korlátozott, egyebek között az alkotmányos adósságfék szabály miatt. 

Ezért az Európai Központi Bankra (EKB) hárul a vezető szerep. "Rövid távon nem is történhet máshogy, hiszen a piacok színvallásra kényszerítik az EKB-t arról, hogy támogatja-e az eurót" - mondta Gustav Horn. Hozzátette: az euróövezet központi bankjának legfőbb feladata az, hogy vásárolja a válságba jutott euróövezeti országok állampapírjait és biztosítsa a bankrendszer likviditását. 

Az IMK egyelőre egyedüliként jósol visszaesést 2012-re a vezető német gazdaságkutató intézetek közül. Az intézetek jellemzően 0,5 százalék körüli növekedést valószínűsítenek, a Bundesbank 0,6 százalékos GDP-növekedést vár, míg a kormány 1 százalékos gazdasági növekedésre számít.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.