BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jövőre visszatér a recesszió Európába

A BBC által megkérdezett vezető európai közgazdászok óriási többsége úgy véli, hogy a jövő évben visszatér a recesszió Európában.

Egyötödük úgy vélte, hogy az euróövezet nem marad meg a jelenlegi, 17 tagországot felölelő formájában, a többségük szerint pedig 30-40 százalékos a valószínűsége annak, hogy az euróövezet felbomlik.

A BBC 34 vezető brit és más európai közgazdász véleményét kérte ki, akik rendszeresen tanácsot adnak a brit jegybanknak, a Bank of Englandnak. A válaszoló 27 közgazdász közül 25 prognosztizálta, hogy a jövő évben recesszió lesz Európában.

Az utóbbi hónapokban lelassult a növekedés Európában, mert az euróövezet adósságválsága miatt a kormányok a kiadások csökkentésére kényszerültek, és a válság aláásta a globális pénzpiacokba vetett bizalmat.

A politikusok igyekeztek ugyan megoldani a válságot, de a piacokat még meg kell győzni arról, hogy az általuk hozott intézkedések elégségesek.

A brit gyáriparos szövetség (CBI) elnöke:John Cridland új évi üzenetében arra figyelmeztetett, hogy az euróövezet válsága „jelentős veszélyt” jelent a brit gazdaságra nézve, mert az Egyesült Királyság exportjának 40 százaléka az euróövezetbe irányul.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.