BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar gazdaság: Semmi jóra nem számíthatunk

A Világgazdaság mutatója, a gyorsulási irányadó (GYIA) alapján hónapok óta pang a gazdaság, és nem sok esély van a gyors konszolidációra.


Decemberre ismét romlott a magyar gazdaság teljesítménye. A Világgazdaság mutatószáma, a gyorsulási irányadó (GYIA) 0,21 százalékos visszaesést jelez az előző hónaphoz képest. A reálgazdaság teljesítményét mérő index a felülvizsgált adatok szerint az utóbbi négy hónapban zsugorodást mutat, és a mostani eredmény a novemberi, 0,14 százalékos mínusznál is kedvezőtlenebb. A kirajzolódó tendencia alapján igen kedvezőtlenek a kilátások, és más konjunktúramutatók is a mélypont közelében találhatók. Az éves alapú GYIA-mutató is ismét a 0-hoz közelít, 2010 márciusa óta a legalacsonyabb szintre ért.

A gyorsulási irányadó decemberi értékét öt összetevő felfelé, öt pedig lefelé húzta, de az utóbbiak bizonyultak erőteljesebbnek. Hiába növekedett például havi alapon kiugró mértékben az ipari termelés, a belföldi értékesítés zsugorodott. A reálkeresetek emelkedése és a munkakeresés átlagos időtartamának csökkenése szintén a javulás irányába hatott, de a pénzügyi mutatók közül erre csak a pénzkínálat volt képes.

A kamatfeltételekben viszont romlás mutatkozott: a rövid távú reálkamat növekedése mellett a rövid és hosszú lejáratú állampapírok hozamában bekövetkezett szétnyílás is rontotta a GYIA-t. A budapesti tőzsdeindex inflációval korrigált értéke is jócskán visszaesett. Jelentősen rontotta a magyar konjunktúrát a német üzleti várakozások hanyatlása. Némileg meglepő módon azonban a fogyasztási hitelek állománya felfelé húzta az indexet.

Az idén ugyan még a mezőgazdaság a pozitív tartományban tudta tartani a magyar GDP-mutatót, azonban ez csak a kiugróan jó időjárás következtében vált lehetségessé. Jövőre aligha sikerül megismételni ezt az eredményt. A korábbi húzószektor, az ipar a második fél évben nem tudta hozni a megszokott, két számjegyű bővülést, mivel az exportpiacokon egyre gyengébb a kereslet. A szolgáltatások felfutásához a belső kereslet élénkülése kellene, ám ahogyan ez 2011-ben nem következett  be, 2012-ben még kevesebb rá az esély. Az idén ugyanis még számottevő reálbér-emelkedés,  s az év elején némi foglalkoztatásbővülés is volt. Ám jövőre  az adóváltozások következtében várhatóan nem éri el a jövedelmek reálértéke az ideit, és a kedvezőtlen befektetési környezetben a kapacitások kapcsán is inkább zsugorodás valószínű.

A gazdaságpolitika tehát 2011-ben még a bővülést támogatta, jövőre azonban – a szigorú költségvetési korlát miatt – a növekedést fékező intézkedéseket kell, hogy hozzon. A legtöbb gazdaságelemzőnél már 0 közeli vagy inkább negatív gazdasági növekedést vetítenek előre, sok múlik azonban az európai adósságproblémák rendeződésén is. Optimális esetben, amennyiben sikerül stabilizálni az Európai Unió bajba jutott gazdaságait, akkor néhány hónapon belül beindulhat a fellendülés. Ellenkező esetben azonban újabb recesszióra kell felkészülni, amely ugyan a 2009-est nem fogja megközelíteni, de így is fájdalmasan érintheti a legyengült gazdaságokat.
< keretes22419>

A Világgazdaság mutatójának hátteréről lásd bővebben: http://www.vg.hu/gyiamutato -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.