BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Romló kilátások a jövő évre

Jócskán visszavette növekedési előrejelzését a Magyar Nemzeti Bank. A frissen kiadott inflációs jelentésben már gyakorlatilag csak stagnálást tart valószínűnek a jegybank, 2013-ra pedig lassú növekedést valószínűsítenek: egy százalék alatti potenciális emelkedést mutatott ki az MNB stábja a felülvizsgált GDP-adatok alapján.

A bankrendszer szigorú viselkedése és a kormányzat keresletszűkítő gazdaságpolitikája miatt a következő évben is viszszafogott lesz a belső kereslet. Továbbra is a külkereskedelem húzza a magyar gazdaságot. A keresleti környezet nyomott inflációt generál.
A munkanélküliségi ráta magas maradhat, egyrészt a növekvő aktivitás, másrészt a versenyszektor részéről látható gyenge kereslet következtében. A bérekre a laza munkaerőpiac jelentős nyomást fejthet ki. A minimálbér-emelés jelentős többletterhet ró a vállalkozásokra, 2012-ben 328, 2013-ban 185 milliárd forintra becsülik ezt az összeget.

A béreken keresztüli alkalmazkodás lehet a domináns, azaz a magasabb kereseteknél alacsony béremelést alkalmazhatnak. Ezenkívül a ledolgozott munkaórát is csökkenthetik, a részmunkaidő aránya megemelkedhet. Ennek inflációs hatása 2013–14-ben erősödhet fel. A nettó reálkeresetek az átlagkereset alatt 5, a fölött 1 százalék körül eshetnek vissza, átlagosan 3 százalékos lehet a csökkenés.

A megemelkedő költségek és a leértékelődő hazai valuta hatása az utóbbi hónapokban megfigyelhető volt az inflációs alapfolyamatokban. Erre a novemberi, 4,3 százalékos, vagyis várt feletti adat is példa. A szezonális és hatósági áras termékek nélküli maginfláció 3–3,5 százalék között lehet a következő évben. A kép ugyanakkor némileg kedvezőtlenebb, mint az előző negyedévben bemutatott, zömmel az árfolyamhatás nyomán. De 2013-ra így is a cél alá süllyedhet a pénzromlás. A mostaninál szigorúbb monetáris kondíciókat tartanak szükségesnek, de a nemzetközi környezet javulása esetén hamarabb következhet a lazítás.

A költségvetés tekintetében nagyjából 300 milliárd forintos elcsúszást láttak korábban, de ezt nagyságrendileg ugyanilyen mértékben jelentett be intézkedéseket a kormány. Amennyiben a tartalékokat nem költi el a kormány, akkor a hiány 3 százalék alatt lehet. A végtörlesztés igénybevételével kapcsolatban jelenleg 20 százalék körüli arányt várnak, ez 280 milliárd forint feletti veszteséget jelent a bankrendszer számára. Korábban ugyanekkora arányt, de kisebb veszteséget jósoltak a jegybanknál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.