BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszélyes játszma

Nagyon rosszul is elsülhet, ha a kormány hozzányúl a devizatartalékhoz szakértők szerint. Az erre a lépésre utaló pletykáknak azonban nem biztos, hogy van alapjuk.

Nagyon rosszul is elsülhet, ha a kormány hozzányúl a devizatartalékhoz szakértők szerint. Az erre a lépésre utaló pletykáknak azonban nem biztos, hogy van alapjuk, ugyanis technikailag is nehezen lehetne kivitelezni azt. Jövőre ugyanis nem csak a deviza- de a forintpapírok kibocsátása is feszített lesz, összességében majdnem 3200 milliárd forintnyi forrás lenne szükséges pusztán a lejáró adósság megújítására. És ebben még nincs benne a költségvetési hiányból adódó plusz igény.

Simor András azonban megnyugtatta a piaci szereplőket: elmondása szerint nem érkezett ebben az ügyben az MNB-hez a kormánytól megkeresés. A jegybankelnök személye körüli vita is adhatott okot aggodalomra, de ez ügyben is kedvező nyilatkozat érkezett Rogán Antaltól.

Az IMF-Európai Unió delegációval való megegyezésnek azonban nem látszik reális alternatívája. Kudarc esetén akár a pénzpiac is összeomolhat, a forint soha nem látott szintre gyengülhet, az államadósság megújítása pedig megoldhatatlan feladatnak bizonyulhatna.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.