BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"A kooperációra hajlandó Orbán Viktort láthatjuk majd"

Több Magyarországgal kapcsolatos fontos eseményre is figyelhet a piac ma délután. Egyrészt a Magyar Nemzeti Bank dönt a jegybanki alapkamatról, másrészt Orbán Viktor miniszterelnök találkozik José Manuel Barroso bizottsági elnökkel.

A Raiffeisen Bank közgazdászainak előrejelzése szerint  még emelheti a kamatot az MNB, bár a forint erejét, valamint a tegnap 600 bázispont alatt zárt CDS-felárat látva kicsi, de egyre növekvő valószínűsége van annak, hogy nem 50 bázispontos szigorítás lesz.

A Rauters által megkérdezett közgazdászok nagyobb része 50 bázispontos kamatemelést vár, ugyanakkor vannak, akik elegendőnek tartanának 25 pontos emelést. Egyes elemzők azonban változatlan, 7 százalékos kamatra számítanak.

A legutóbbi döntéshez képest az euró/forint ugyanott található, a csődárazottság és a hozamok alig magasabban állnak, de ez csak az utóbbi napok fejleményei – írják a Raiffeisen közgazdászai.

„A mai délután szintén fontos az Orbán-Barroso találkozó miatt. A várakozások szerint ismételten a kooperációra hajlandó Orbán Viktort láthatjuk majd. Eközben az Ecofin ülésen minden bizonnyal elfogadják a bizottság döntését, mely a szankcióhoz közelebb löki hazánkat a túlzott deficit eljárás keretében” – vélekednek az elemzők.

Hozzátették, ez utóbbi azonban már szerepel a várakozásokban, és amennyiben a magyar kormányfő nem ad egy új, negatív kicsengésű elemet kommunikációjához, a forintra ható tényezők várhatóan inkább pozitívak lesznek e téren.

A CIB Bank elemzői szerint a találkozón valószínűleg kiderül, hogy milyen konkrét lépéseket várnak a tárgyalások elindulása előtt. Orbán Viktor korábban kijelentette, hogy minden vitatott kérdésben elfogadják az EU álláspontját – emlékeztettek.

„Így igazából a kérdés, az, hogy az EU milyen konkrétabb biztosítékkal elégszik meg a vitatott törvények módosításával kapcsolatban, hiszen az eddigi kommunikáció szerint addig nem indul a hivatalos kör, amíg ténylegesen nem kerülnek módosításra a jogszabályok” – mutatnak rá az elemzők. A legérzékenyebb pont továbbra is az MNB-ről szóló törvény – emelték ki.

A forint tegnap havi csúcsra erősödött az euróval szemben. „A mai nap további árfolyammozgása, a 300-as határ esetleges tartós átlépésének kérdése az EU-s megbeszélések eredménye mellett a mai jegybanki kamatdöntéstől is függ” – teszik hozzá.

Suppan Gergely úgy látja, hogy a piacok kulcsfontosságúnak tartják a találkozót. Meglátása szerint ez utat nyithat az EU-IMF-tárgyalások megkezdéséhez. „A tárgyalásokon szóba kerülhet az egykulcsos adó kérdése” – vélekedett.

Tegnap a TV2 Tények című műsora úgy értesült, az IMF informálisan azt kérte a magyar kormánytól, hogy tegye többkulcsossá az adórendszert, vagy emelje 19 százalékra a jelenlegi 16-os kulcsot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.